2024. január 27–28-án, kilencedik alkalommal adott otthont a Nemzeti Színház a Pajtaszínházi Szemle előadásainak. A Szemle alkalmával a 19 vármegye 19 településének színjátszócsoportjai mutatták be az elmúlt hónapokban készült produkcióikat.

A Pajtaszínházi Program 2015 óta a Nemzeti Művelődési Intézet, a Magyar Teátrumi Társaság és a Nemzeti Színház együttműködésében valósul meg. A program célja a hazánkban jelentős hagyományokkal rendelkező falusi színjátszás újraélesztése és népszerűsítése, valamint alkotó-, kultúraszerető közösségek építése. Az elmúlt kilenc évben, a projekt kezdete óta összesen 157 település vett részt a programban.

A programban minden évben Magyarország 19 vármegyéjének egy-egy települése vesz részt. Az így született pajtaszínházi közösségek a program záróeseményén, a Pajtaszínházi Szemlén, a Nemzeti Színház stúdiószínpadain mutatják be előadásaikat. A társulatok munkáját a Magyar Teátrumi Társaság színész és drámapedagógus mentorai segítik, végigkísérve az alkotófolyamat minden állomását az első ötleteléstől és tervezéstől a próbákon át a premierig.

Az IX. Pajtaszínházi Szemlén bemutatkozott települések: Balatonszőlős (Veszprém vármegye), Esztár (Hajdú-Bihar vármegye), Győrújbarát (Győr-Moson-Sopron vármegye), Héreg (Komárom-Esztergom vármegye), Iregszemcse (Tolna vármegye), Kisszállás (Bács-Kiskun vármegye), Körösladány (Békés vármegye), Lukácsháza (Vas vármegye), Mezőcsát (Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye), Ostoros (Heves vármegye), Palotás (Nógrád vármegye), Rákócziújfalu (Jász-Nagykun-Szolnok vármegye), Szabadhídvég (Fejér vármegye), Szászvár (Baranya vármegye), Szentgyörgyvölgye (Zala vármegye), Tab (Somogy vármegy), Tiborszállás (Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye), Tóalmás (Pest vármegye), Zsombó (Csongrád-Csanád vármegye).

A program koncepcióját, előzményeit és eredményeit január 27-én Rátóti Zoltán Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, érdemes és kiváló művész, a Nemzeti Színház stratégiai igazgatója, dr. Baloghné Uracs Marianna, a Nemzeti Művelődési Intézet szakmai igazgatója, Berecz András Kossuth-díjas ének- és mesemondó, Csutiné Turi Ibolya, Sárkeresztúr polgármestere, Vidák Krisztina, Szászvár polgármestere és Szabó Ágnes, a Magyar Teátrumi Társaság alelnöke, a program szakmai koordinátora mutatta be. Az ünnepélyes megnyitón részt vett dr. Karasszon Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium Kultúráért Felelős Államtitkárság Művészeti Főosztályának vezetője is.

Január 28-án Szabó Ágnes mellett Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke, Novák Irén, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezető igazgatója, Nemcsák Károly Jászai Mari-díjas színész, érdemes és kiváló művész, a József Attila Színház igazgatója, Szécsi Tamás, Esztár község polgármestere és Lakó Zsigmond drámapedagógus-mentor nyitotta meg a szemlét.

Fotó: Eöri Szabó Zsolt