A fehérvári társulat Mikä Myllyäho és Nagy Judit Pánik című népszínművével mutatkozott be, a darab színészei közül hárman – Balogh Mihály, Kovács Máté és Szabó Miklós Bence – nyerték el megosztva a legjobb színésznek járó elismerést is.

A legjobb rendező Pénzes Csaba lett, aki a lendvai LeSzSz Társulattal Háy János A Herner Ferike faterja című művét állította színpadra. A legjobb szcenikai, világosítói munkáért járó Komoróczky Gábor-díjat szintén ez a produkció érdemelte ki a színpadi tér kialakításáért, a kiemelkedő világításért.

A legjobb mellékszereplőnek Tóth Zsoltot választották a komlói Súgólyuk Színház Ray Cooney komédiájában nyújtott teljesítményéért.

Arany minősítést nyert a fesztiválon a LeSzSz Társulat Háy János A Herner Ferike faterja című előadásért és a székesfehérvári Szabad Színház a Pánik című produkcióért. Ezüst minősítésben részesült a házigazda komlói Súgólyuk Színház Ray Cooney Egy a ráadás című komédiájáért. Bronz minősítést kapott a körmendi Kastélyszínház Társulat Kakukkfészek előadása.

A koronavírus-járvány miatt az eredeti júniusi időpontról elhalasztott fesztivál produkcióit szakmai zsűri – Pataki András Jászai-díjas rendező, fesztiváligazgató, Németh Ákos drámaíró, valamint Regős János és Lucie Malkova rendező – értékelte.

Az augusztus 20. és 23. között zajló eseményen mintegy száz színjátszó vendégeskedett. A járványhelyzet és a határátlépési szabályozások miatt idén a tervezettnél kevesebb, hat csoport előadása szerepelt a versenyprogramban. A baranyai Komló és Pellérd mellett Székesfehérvárról, Körmendről, Kaposvárról, Lendváról érkeztek társulatok.

Pataki András fesztiváligazgató a rendezvény záróeseményén elmondta: négy nap alatt összesen mintegy 2500 nézőt fogadtak az egész rendezvényen, ebből a versenyre nevezett darabokat megközelítően ezren látták.

Hoppál Péter, a rendezvény fővédnöke, a térség országgyűlési képviselője, kulturális alapellátásért felelős miniszteri biztos szerint a járványhelyzet miatt több szempontból is különleges volt az idei fesztivál, amely „minden percével, órájával, előadásával, koncertjével újra otthonként fogadhatta az embereket”.

Polics József, Komló polgármestere, a KASZT védnöke arról beszélt, hogy a helyiek szívében él az esemény, az pedig ismét bizonyította, hogy Komló a kultúra jó otthona.

Nyitókép?: jelenet a Pánik című előadásból. Fotó forrása: Székesfehérvár.hu