fbpx

Szelfi Luciferrel

Szeptember 21-én van a magyar dráma napja annak emlékére, hogy 1883-ban ezen napon volt Az ember tragédiája ősbemutatója a Nemzeti Színházban. Pontosan 140 éve. Idén még egy kerek évfordulót ünneplünk, ugyanis 200 éve született Madách Imre, a drámai költemény szerzője. Podcastajánló.

Az ember tragédiája színpadi ősbemutatója 1883. szeptember 21-én volt a Nemzeti Színházban. A 19. századi magyar drámairodalom egyik legjelentősebb alkotásának keletkezését, színpadi utóéletének főbb állomásait Sirató Ildikó magyar színház- és irodalomtörténész mutatja be.

Digitálisan fellapozható Paulay Ede rendezőpéldánya, szelfit készíthetünk az ősbemutató Luciferével, sőt akár jelmezeket is tervezhetünk a Tragédiához. Ilyen interaktív elemek színesítik az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) 140 év – álom a színpadon: Madách Imre: Az ember tragédiája című kiállítását. Vendégünk Kis Domokos Dániel, az OSZK Színháztörténeti és Zeneműtár tudományos kutató munkatársa.

Zichy Mihály az Arany János-balladákhoz, Petőfi Sándor műveihez, valamint a Fausthoz és Az ember tragédiájához is készített illusztrációkat. Hogyan lett a magyar irodalom illusztrátora? Beszélgetőpartnerünk Szűts-Novák Rita, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem adjunktusa.

Talpig magyar – ahogy a reformkor nyomot hagy. A Petőfi-emlékév hivatalos műsorában vasárnaponként betekintünk a reformkor kulisszái mögé: megelevenednek a korszak emblematikus figurái, megismerjük a korabeli hétköznapokat. Műsorvezető: Rédl Ádám

A Magyar Kultúra Podcastok csatorna korábbi epizódjai a témában:

A Tragédia ősbemutatója/Arany, a jó lektor/Nógrádból a halhatatlanságba | Talpig magyar ep. 33.

Küzdj és bízva bízzál! | Egyetemes ep. 02.: Az ember tragédiája

A rovat további cikkei