A Máltai Szeretetszolgálat Majoros Árpád Csaba képeiből készült fotókiállítása hátrányos helyzetű települések életét mutatja be példátlanul közelről. A Szemben című tárlat április 8-ig látogatható a FUGA Budapesti Építészeti Központban.

Fotó a Szemben című kiállításról. Kép forrása: Magyar Máltai Szeretetszolgálat
Fotó Majoros Árpád Csaba Szemben című kiállításáról. Kép forrása: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Majoros Árpád Csaba közel tíz éve járja a legszegényebb falvakat a Máltai Szeretetszolgálat fotóriportereként. Otthonosan mozog egy olyan világban, amely a többségi társadalom számára ismeretlen. Az eldugott falvak történeteit és az ottani sorsokat úgy örökíti meg, hogy a pillanatnak ő maga is részévé válik. A nehéz körülmények között élő emberek, családok, gyerekek életébe eddig nem látott szemszögből tekinthetünk be a kiállítás képein keresztül. Majoros  visszatérő vendége olyan otthonoknak is, amelyeknek környékére kevesen merészkednek, elzárt közösségek „láthatatlan arcát” mutatja meg egészen közelről. Nem a fotótémákat, hanem a találkozásokat keresi, a képek nem céljai, csupán termései a falvakban tett látogatásainak.

Mátrai Roxána írásai tágítják ki a képekbe sűrített pillanatokat. A tárlat fontos részei az írott és hangzó történetek, amelyek a fotókon szereplő emberek életéről, örömeiről és nehézségeiről mesélnek időnként humorral, az író saját élményei alapján.

_DSC1171.jpg
Fotó a Szemben című kiállításról. Kép forrása: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

A felzárkózó települések távoli világa közvetlenül és a maga természetes valójában jelenik meg a képeken és a történetekben, mert az alkotók a társadalmi különbségek helyett a közös értékeket, örömöket keresik, és rendre meg is találják: itt a legnagyobb szegénységben is jut egy kávé a vendégnek, alvóhely az utazónak és ebéd annak, aki jó időben érkezik. A fotós szavai szerint olyanok ezek a látogatások, mintha a vidéki nagymamához érkezne.

Az április 8-ig látogatható fotótárlat kibővített anyagából készülő album könyvbemutatója és több tárlatvezetés is várható a kiállítás ideje alatt.

További információ itt található.