„A papír nem divat. A gyűjtők félnek tőle, mert sérülékeny, a kiállítóterekben nehéz jól bemutatni, a megalomán korunknak megfelelő méretben pedig nem vagy nagyon nehezen lehet rá dolgozni.

Ezen a kiállításon a kis papírdarabkákból, apró fecnikre szétvagdalt fényes és sima magazinreklámokból és a kézzel, guache-sal festett darabkákból álló képek sajátos papírmozaikként működnek, és azzal, hogy kénytelenek vagyunk hozzájuk közelebb hajolni, mint a falnyi méretű munkákhoz, lehetővé teszik az intimebb kapcsolatot a néző és a mű közt.

A nagy, a gigantikus mindig lenyűgözni akar. Nem hagy levegőt, nem hagy teret a fantáziának. Ledózerol. A kicsi magához hív, meditációra és önreflexióra késztet. Személyes viszony lehetőségét kínálja, és személyes megfejtésre buzdít” – áll a kiállítás ajánlójában.

Péntek Orsolya absztrakt papírmozaikjai 50×70 centiméteres méretben, sorozatként készültek el. Előzményeik közt ott vannak a római korban templomokat borító kozmata burkolatok, a cloissonista és a száz évvel ezelőtti modernista kísérletek, így Matisse öröksége és a jelenkor kihívása: miként hasznosítható újra az iszonyatos mennyiségű papírszemét, ami a kidobott magazinok, szórólapok, újságok, csomagolások, papírdobozok által keletkezik? Lehet ebből művészet?

Az E10 Kulturális Központban december 1-jén este 6 órakor nyíló Szemét? című kiállításon választ kapunk a kérdésre. A tárlatot megnyitja: Molnár Eszter művészettörténész.

Nyitókép: Péntek Orsolya: Kollázsok II. (részlet)