A napi 1500 adag ételt felszolgáló étterem konyhájában nemzetközi csapat dolgozik együtt ? angol, ciprusi, kínai, német és ír szakácsok ? ami önmagában is feszültséghez vezet, pláne úgy, hogy a munka egy percre sem állhat le, hiszen a vendég éhes, és csak akkor ad borravalót, ha a pincérnő öt percen belül elé teszi a kívánt fogást. Na de a szakácsok válogatnak: hamarabb elkészül a hal, hogyha csinosabb pincérnő kéri.

A rendező Lengyel Ferenc szerint a darab legfontosabb üzenete, hogyan kell türelmet gyakorolni a feszített tempójú munka során, miközben az élet nagy drámái és a munkából adódó kis konfliktusok között evickélnek a szereplők. Hová vezet, ha van pénz, de nincs szabadidő? És hogyan tud együtt dolgozni a londoni étteremben az eltérő kultúrákból érkező, mindenfelől összeverődött csapat? Az előadás a türelem, az együttélés és tolerancia leckéje lehet.

"Wesker konyhája úgy működik, mint egy laboratórium: kicsiben modellezi a társadalom működését, ahol mindig meglesznek a főnökök, mások pedig örök életükre beosztottak maradnak ? írja a darab dramaturgja, Deres Péter. ? Ám egy ilyen, hibátlannak és óramű pontosságúnak tűnő rendszerben elkerülhetetlenek az összetűzések. Hőseink hús-vér emberek, akik szeretnek és gyűlölnek, simogatnak és marnak, meghunyászkodnak és lázadnak, azaz olyanok, mint akármelyikünk: csupán próbálnak boldogok lenni. Az angol drámaíró immár klasszikussá vált remekművében az emberi természet egyszerre csodálatos és félelmetes rajzát látjuk."

A darab különlegessége, hogy a 30 színész folyamatosan a színpadon tartózkodik ? mindez embert próbáló kihívás, komoly színészi teljesítményt kíván. Így A konyha előadása nem csak a megírt szerepek szerint, de a valóságban, esténként a színpadon állva is a türelem leckéje lesz. A Pesti Magyar Színház első őszi premierje így különleges élményül szolgál majd a közönségnek is.

Premier: 2015. október 2.

Arnold Wesker: A KONYHA (színmű)

Rendező:

Lengyel Ferenc m.v.


Fotó: Kozma János