Nagy nevetések és vastaps jelezték a Győri Nemzeti Színházban a Félőlény bemutatójának sikerét, a darab a fogadtatás alapján legendássá válhat a sulibérletesek körében. A könyvek megmentéséért és a szörnyek legyőzéséért folyó küzdelemről szóló történetet Háda János rendezte. Békés Pál műve a meséket állítja szembe a szörnyekkel, akik azért nem tudják elfoglalni a Kiserdőt, mert Félőlény történeteket mesél.

 

feloleny-3

Háda János rendező a darabot egy kicsit átdolgozta, hiszen a közönség soraiban ülő kisiskolások már a digitális kor szülöttei. ?A számítástechnika ?kockulós világát? állítottam szembe az olvasással, a mesék világával. Azért, hogy a gyerekek ne csak a Facebookot és a klaviatúrát válasszák, hanem ismerjék meg az olvasás örömeit is. Az előadás különleges látványvilága, a díszlet és a jelmezek Gloria von Berg munkáját dicsérik, aki a fénygömböktől kezdve a lézeren át, a virtuális szemüvegen keresztül a stroboszkóptól az UV-fényig mindent bevetett. A darab zenéje is közel áll az iskolás korosztályhoz, hiszen Várkonyi Mátyás igazi kemény musicalt írt, nem ?babazenét?. Fekete Miklós fantasztikus koreográfiákat gyártott hozzá. A főszereplő Mihályi Orsi olyan átéléssel és alázattal játssza a Félőlényt, hogy biztos vagyok benne: színházra nevelő hatása van a játékának, ami az ifjúsági musicalek egyik legfőbb célja. Az igazgatói felkérésnek hála egy csodálatos darabot hozhattunk létre fantasztikus kollégákkal. A Győri Nemzeti Színház kiváló alkotóműhely, a közönség kedvence, amely Forgács Péter hiteles művészi munkájának köszönhető. Nagyon örülök, hogy ilyen sikert ért el első győri rendezésem. A darab üzenete eljutott a kicsikhez, akik vidáman és kritikusan szemlélték a gépek, a robotok világát. Átérezték, hogy nem érdemes ?kockulni?, hiszen a való életben rengeteg csoda vár rájuk? ? mondta a bemutató után Háda János, aki a már fél évtizedes magántársulat, a HADART Színház alapító vezetőjeként vendégrendezésre érkezett Győrbe.

 

A rendező elárulta, ha az előadás lejátszott Győrben, megfontolják, hogy az infokommunikációs akadálymentesítéssel játszó HADART Színház is felveszi a repertoárjába, így a hátrányos helyzetű térségekben élő gyerekekhez is eljuttathatják a darabot.

 

feloleny-6

Az állandó teltházzal működő teátrum igazgatója, Forgács Péter Jászai Mari-díjas színész-rendező a premiert követően úgy fogalmazott: ?Csodálatos látványvilágú, egészen kiváló, különleges előadás született. Nagy sikere volt a bemutatónak a gyerekek és a felnőttek körében is. Érezhető volt, hogy a közönség szívébe zárta a darabot. Örülök, hogy Háda Jánost kértem fel a rendezésre. Fantasztikus dolognak tartom, hogy János egy független magánszínházat üzemeltet kőszínházi színvonalon, nem akármilyen művészekkel dolgozik együtt és nem akármilyen előadásokat mutat be a közönségnek. Biztos vagyok benne, hogy együttműködésünk folytatódni fog.? Hozzátette: fontolóra veszi azt is, hogy elhívja Győrbe a HADART Színház egyik jeltolmáccsal rendezett előadását, mert támogatja azt a kezdeményezést, hogy a fogyatékkal élők is átélhessék a színház csodáját.

 

A Félőlény próbáival párhuzamosan zajlottak a Doktor Zsivágó próbái is. A nagyszabású musicalnek egy héttel később, december 17-én lesz az ősbemutatója. ?Győr városának és a Győri Nemzeti Színháznak egyaránt hatalmas dolog, hogy Közép-Európában először mi nyertük el a jogot a bemutatóra. A Paszternak Zsivágó doktor című regényén alapuló musicalt eddig csak Ausztráliában, majd Amerikában, a Brodwayn játszották. A Doktor Zsivágó egy nagyszabású mű, hihetetlenül szerteágazó történettel, amelyet a többszörös Oscar-díjas filmből Omar Sharif főszereplésével jól ismernek a nézők. Büszkék vagyunk rá, hogy készülhetünk a bemutatóra, de még a finis felé tartva is hatalmas munkában vagyunk. Monumentális, nagy ívű zenéje van, egymást érik a próbák, a színészek, a zenekar és a tánckar is készül. Budapest a magyar színházi világ Mekkája, eddig még nem volt rá példa, hogy vidéki teátrum Közép-Európában elsőként állíthat színpadra egy világhírű musicalt?? mondta Forgács Péter rendező. Nyáron a fővárosi közönség is láthatja a Doktor Zsivágót a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon június 30-án és július 2-án.

 

feloleny-5

Még az évad felénél sem járunk, úgyhogy a Győri Nemzeti Színház az idei mottója jegyében nagy erőkkel készül több premierre is. A jövő év második nagyszínpadi bemutatója a Traviata című opera lesz Szűcs Gábor rendezésében. Egressy Zoltán kortárs tragikomédiáját, az Édes életeket pedig márciusban mutatják be Forgács Péter rendezésében. Az évad utolsó nagyszínházi premierje a Bál a Savoyban című operett lesz, a kamaraszínházban februártól Schwajda György A csoda című tragikomédiáját láthatják a nézők.

 

?A győri közönség, sőt az egész régió mérhetetlen bizalmát és szeretetét élményekkel szeretnénk meghálálni. Szlovákiából is sokan járnak hozzánk a Győri Nemzeti Színházba. Büszkén mondhatom, hogy színes repertoárunkkal a külhoni magyarság kulturális életéhez is hozzájárulunk. Az idei évad mottója: Még több színház, motívuma pedig a Möbius-szalag, amely a végtelent szimbolizálja, esetünkben, hogy ?színház az egész világ? ? fogalmazott a Győri Nemzeti Színház igazgatója, Forgács Péter.

Fotó: Fehér Alexandra/Győri Nemzeti Színház