Fodor Gergely, a Budavári Palotanegyed és a Citadella megújításáért felelős kormánybiztos a konferencián elmondott köszöntőjében hangsúlyozta: a Hauszmann Alapítvánnyal kiváló szövetségest nyertek meg a budai Vár újjászületését célzó Nemzeti Hauszmann program megvalósításához. A budai Vár újjáépítése ugyanis nem csupán azt jelenti, hogy az itt egykor állt épületek ismét régi fényükben ragyogjanak, hanem történetüket, eszmeiségüket, az eredeti alkotók szellemi hátterét is igyekeznek feltárni.

Hauszmann és kortársai lelkiismeretes, alapos mesteremberek lévén a maiak nagy segítségére voltak épületeik dokumentációjának hátrahagyásával – közölte a kormánybiztos, hozzátéve: ezeket az anyagokat jó szívvel bocsátják az alapítvány részére. Fodor Gergely elmondása szerint a Hauszmann Alapítvány megoldást kínál arra a problémára is, hogy nagyon keveseknek van a történelmi enteriőrök újraalkotásához szükséges mesterségbeli tudása. Az alapítvány célkitűzése, hogy ezeket a kihalófélben lévő mesterségeket felkarolja, és támogassa oktatásukat. Az így képzett szakemberek tudására számítanak majd a Budavári Palota, a Citadella és a visegrádi vár felújításánál is.

Madaras Bence, a Hauszmann Alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta, az alapítvány fő célja Hauszmann Alajos életművének, építészeti és kulturális hagyatékának fenntartása és gondozása, egységes gyűjteménnyé rendezése. Ezt a célt elsősorban oktatási és tudományos tevékenységgel, kiadványokkal, rendezvényekkel, valamint a Hauszmann Emlékház létrehozásán keresztül kívánják elérni – jegyezte meg.

Oktatási programjukról szólva elmondta:

a Képző- és Iparművészeti Szakgimnáziumban (Kisképző) már 2023 őszén megindítják képzésüket a szobrász szépmíves, üveg szépmíves, famegmunkáló szépmíves és fém szépmíves szakirányokon.

Az oktatási célokat szolgálja az alapítvány Hauszmann-ösztöndíjprogramja, Annavölgyi-inkubátorprogramja és Hauszmann-mecenatúra programja is. Madaras Bence hozzátette, Hauszmann Alajos egykori annavölgyi birtokán eredeti formájában, Hauszmann Emlékházként építik újjá az építész villáját, az itt álló, 2010 óta használaton kívüli üdülőben pedig az Annavölgyi Iparművészeti Szakgimnáziumot tervezik létrehozni. Az intézmény a művészi igényű kézműves szakmák oktatásának helyszíne lesz, két évfolyamon összesen mintegy 300 fővel.

Megújul a közeli Lajos-forrás turistaháza, az egykori Dreher-villa is, valamint kiépítik a Hauszmann Alajos élmény- és tanösvényt is, amely az Annavölgyi vízeséstől a turistaházig vezet majd. Az alapítvány első kiadványaként megjelent Hauszmann Alajos naplójának kritikai kiadása, és előkészületben van egy Thék Endre-emlékkötet is – mondta el Madaras Bence.

Nyitókép: Fodor Gergely, a Budavári Palotanegyed és a Citadella megújításáért felelős kormánybiztos beszédet mond a Hauszmann Alajos öröksége – hagyományőrzés és modernitás című, a Hauszmann Alapítvány által szervezett konferencián.

Fotók: MTI/Kovács Tamás