Szeptember 9–12. között rendezik a 7. AVL–Érdi Jazz Fesztivált, amelyen mások mellett Dresch Mihály és kvartettje, valamint az idén 75 éves Berki Tamás is fellép.

Idén újabb helyszínnel bővül a fesztivál, amely így az AVL új székházában kezdődik egy improvizációt sem nélkülöző előadással. Dragomán György marosvásárhelyi író és Lantos Zoltán dzsesszhegedűs előadása a székházban szeptember 9-én 19 órától előzetes regisztrációval hallható.    

A következő napokon a fesztivál kiköltözik a Magyar Földrajzi Múzeum parkjába, a fedett kocsiszín alá. Itt lép fel másnap Dresch Mihály a kvartettjével, cimbalmon Lukács Miklós, bőgőn Gyányi Marcell, dobon Csízi László zenél.    

Szeptember 11-én két koncert is várja a közönséget. Soso Lakatos Sándor szaxofonos kvartettjében idősebb Egri János bőgőzik, ifjabb Egri János zongorázik, a ritmusszekció harmadik tagja Pecek Lakatos András. Utánuk László Attila legújabb zenekara lép színpadra, trombitán Pecze Balázs, harsonán Csapó Krisztián, szaxofonon Soso Lakatos Sándor, zongorán Nagy János fog játszani. A ritmusszekcióban ott lesz a basszusgitáros Lattmann Béla, valamint a zenekar vendégeként érkezik a Spanyolországban és az Egyesült Államokban is sikereket aratott Borlai Gergő dobos.    

Vasárnap, a fesztiválzáró koncert előtt idén is bemutatkoznak a kiemelkedően tehetséges egyetemisták. Idén Orbay Lilla énekesnő zenekara lesz hallható, partnerei a zongorista Horváth Balázs, a szaxofonos ifjabb Oláh Kálmán, Pál Gábor basszusgitáros és Fábry Adonisz dobos.

Szeptember 12-én az idén 75 éves Berki Tamás ad születésnapi koncertet. A Máté Péter-díjas énekes olyan zenekarral debütál Érden, amellyel még soha nem volt egy színpadon. Az énekest Nagy János rendhagyó triója kíséri, a zongorista partnere Frankie Látó hegedűn és Joubert Flóra dobon.

A nyitóképen Dresch Mihály. Fotó: Hartyányi Norbert/Kultúra.hu