A Till Ottó-emlékest szólistája Érdi Tamás lesz, az Ars Sacra fesztivál két hangversenyének is otthont adnak, visszatér a koncertterem kedvelt sorozata, a Gitármuzsika, fellép többek közt Bodrogi Éva és Marczi Mariann, a Kulturális Örökség Napjai keretében Korompay Katalin Ybl-díjas építész tart épületbejárást, a galériában pedig Fekete Balázs képeiből nyílik tárlat.

A Hét Krajcár Kiadó Estek szeptember 1-jére szervezett programján Turbók Attila újságíró, költő kötetét mutatják be. Az Elsüllyedt tanú című verseskötet darabjai egy magánéleti válságban beállt csend után születtek, s nyertek más értelmet. Idővel „eltűnt a konkrét élethelyzet magánéleti jellege, sorsuk része lett a sűrített drámaiság a maga többértelmű jelentésével” – fogalmaz a szerző. A bemutatón közreműködik Kurucz Ádám előadóművész, Mihály Gyula pánsípon, Szabó Ildikó zongorán és Nagy Ákos gitáron.

20-án Tallián Mariann színművész és Lázár Balázs előadóművész lesz a vendég Benke László versválogatás-kötetének bemutatóján. Ketten a forrásnál, Szerelmeskönyv című könyvében a költő mindig más és más alakban mutatja meg szerelmesét, örökkön változó Éváját.

Az idén 15. alkalommal megrendezett Ars Sacra fesztivál két koncertjének is helyet ad a Kiskorona7 koncertterme. A sorozat programjai a hit és a szakralitás különleges világába kalauzolják a vendégeket: kultúránk a zsidó-keresztény tanításból és hagyományból táplálkozik, ez az örökség a programok legfőbb motívuma. Szeptember 9-én Szikora Borbála fuvolaművészt Tóth Viktor kíséri, a koncerten Bach, Schubert, Chopin és Verdi műveiből adnak válogatást. 11-én délelőtt a Váray család muzsikál, őket hallgathatja és velük játszhat a közönség Bolla Milán interaktív gyermekműsorában. 

Roth Ede Gitármuzsika sorozatában 15-én este csodás hangzásvilágot varázsol a gitár-oboa párosítás. Horváth László gitárművész és Baldauf Veronika oboaművész egy egészen egyedi hangulatú estén a klasszikus gitárirodalom szerzőinek kompozícióiból nyújt gazdag merítést.

16-án két női előadó kerekít egészen más hangulatot a koncertteremben. Bodrogi Éva énekművész és Marczi Mariann zongoraművész Tiszta kabaré! című estjén az amerikai William Bolcom kabarédalaival megelevenedik az 1920-as, 30-as évekbeli New York hangulata. Eric Satie dalai az 1920-as évek avantgárd Párizsába kalauzolnak, Kurt Weill muzsikája a két világháború közötti német, francia, amerikai kabarék világát idézi, míg a világhírű, magyar származású Joseph Kozma zenéje a háború utáni Montmarte fűszeres, fülledt éjszakáit hívja életre.

A Kulturális Örökség Napjai keretében Korompay Katalin Ybl-díjas építész, urbanista mutatja be az Óbudai Társaskör épületét, amelynek múltja, akárcsak Óbudáé, a római korig nyúlik vissza. Az ingyenes, előzetes regisztrációhoz kötött bejárás és előadás szeptember 18-án, 15 órakor kezdődik.

A Kiskorona7 nagyterme a legendás zenepedagógus, az Óbudai Kamarazenekar alapítójának nevét viseli. A Till Ottó emlékére rendezett est szólistája idén Érdi Tamás zongoraművész lesz szeptember 19-én. A művész a zenekar kíséretével Mozart D-dúr rondóját és A-dúr zongoraversenyét adja elő.

Fiatal művészek hívták életre a Kamarakört. Új lendület című koncertjükön Osztrosits Eszter hegedül, Kurgyis András játszik brácsán és Szilasi Dávid zongorán. Szeptember 23-i műsorukban különleges és ritkán játszott darabokat tűztek ki Brahms és Schumann tollából – két olyan mestertől, akik nemcsak tisztelték és inspirálták egymást, de szoros barátságban is voltak.

Az Óbudai Társaskör Galériájának új tárlata, Fekete Balázs Irányultság II. című kiállítása szeptember 1-től 24-ig látogatható. A megnyitó 1-jén este hatkor lesz, és Nagy Attila erre az alkalomra készített filmjének vetítésével veszi kezdetét.

A Kiskorona7 – Óbudai Társaskör szeptemberi programjai közül a könyvbemutatók és az Ars Sacra fesztivál koncertjei ingyenesen látogathatók. A hangversenyekre online a Jegymester felületén és személyesen, a Kiskorona7 jegypénztárában is válthatók jegyek.

A nyitóképen Marczi Mariann és Bodrogi Éva. Fotó forrása: Kiskorona7