Az ország első és egyetlen fényfesztiválján fényköntöst kapnak az épületek, fényszőnyeget az utcák, miközben a pécsi székesegyház monumentális homlokzatát a nemzetközi verseny legjobb 3D-s, mozgóképes vetítései keltik életre.     

New York, Hongkong, Amszterdam és Toronto után hazánkban most először látható Vicsek Viktor és a Limelight Talking Heads című fényinstallációja. A két, több méter magas fejből álló, 4000 LED-lámpával felszerelt dinamikus szoborkompozíción a fejek lámpák felvillanásával kommunikálnak, arckifejezésük a mondanivalóval együtt változik, érzelmeket fejez ki.     

Az UNESCO világörökségként is elismert, föld alatti sírkamrákat bemutató Cella Septichorában egy olasz fényművész csoport munkáját tekinthetik meg a látogatók.

Az alkotás „túlmutat a szakrális tér fizikai falain, azt az érzetet keltve, mintha egy párhuzamos univerzumba lépnénk” – írták a szervezők. A Csontváry Múzeum a Fényfesztivál idején két különleges, interaktív audiovizuális alkotással gazdagodik. Sztojánovits Andrea és Kovács Ivó munkái révén életre kel két ikonikus Csontváry-alkotás: A magányos cédrus és A nagy Tarpatak völgye a Tátrában. Az egyik legkülönlegesebb fényélmény idén a fesztivál egyik fő helyszínén, a Széchenyi téren fog megvalósulni. A pécsi főtéren álló dzsámi 360 fokos vetítése mellett fényárban fognak úszni a tér épületeinek homlokzatai, a projektorok, lézerek és robotlámpák megkomponált összjátéka különleges látványt ígér.

Fényfestést kap a pécsi Barbakán bástyája, mellette a várárok, három magával ragadó fényalkotás is érkezik a Civil Közösségek Házába, de lesznek fényszobrok, fényszőnyeg, fényjátszótér gyerekeknek. Interaktív 3D puzzle-lal lehet játszani a Kossuth téren, mi magunk leszünk a prizma a Pezsgőházban létrejövő fényalkotásban, mikroszkopikus világokat nagyíthatnak óriásira az érdeklődők az Apolló moziban, a színek reflexióját kutathatjuk az evangélikus templomban, az Árkád Üzletházba pedig különleges, tükröződő fénylények költöznek ezeken a kora őszi napokon.  

A rendezvényen a pécsi belvárost átszelő Fény útján végigsétálva 23 helyszínen láthatnak az érdeklődők hol grandiózus, hol szívmelengető, hol extravagáns, látványos, térspecifikus fényinstallációkat.     

A legnagyobb érdeklődés minden évben a Zsolnay Light Art Nemzetközi Fényfestőversenyt övezi, ennek során a székesegyház homlokzatán elevenednek meg a mozgó, háromdimenziós fényalkotások. A döntőbe jutott legjobb tíz produkció között találunk japán, francia, spanyol, ecuadori és magyar alkotásokat is.     

Már napközben és esténként is számos utcaművészeti programon vehetnek részt a látogatók: nemzetközi utcaszínházi, tánccirkuszi, ledes- és tűzzsonglőrtársulatok lélegzetelállító előadásai mellett magyar, perui és brazil művészektől is tanulhatnak zsonglőrködni. Idén olyan koncertek várhatóak, amikben a vizuális élmény meghatározó része a produkciónak, fellép többek között a Zagar AV Experience, DJ Bootsie, a Pozvakowski és a Pátkai Rozina által vezetett Minka is.     

A Fény útja helyszínei a jelenlegi szabályozások alapján szabadon látogathatók, míg a Zsolnay Light Art Fényfestőverseny, az utcaművészeti programok és koncertek látogatásához védettségi igazolványra lesz szükség. A programok nagy része ingyenes, de a Fény Útja Extra helyszínei egy karszalag megváltásával látogathatók. A rendezvény részletes programjai a www.fenyfesztival.hu oldalon olvashatók.

A képek a 2018-as és a 2019-es fesztiválon készültek. Fotó: MTI/Sóki Tamás