fbpx

Szeptemberben klasszikus filmmaraton

A Nemzeti Filmintézet idén szeptember 21. és 26. között már negyedik alkalommal rendezi meg Budapest legnagyobb nemzetközi filmfesztiválját, a Budapesti Klasszikus Film Maratont.

A különleges filmfesztivál hat napja alatt több fővárosi helyszínen, öt tematikus blokkban hetvennél is több frissen restaurált klasszikus filmet láthat a közönség. A budapestiek nagy örömére a Szent István-bazilika előtti tér idén négy estére újra ingyenes szabadtéri mozivá alakul.

A nyitógálán levetítik – az 1896-os Lumière-filmekből összeállított válogatásban – az első Magyarországon készített filmfelvételeket, az első magyar film, A táncz születéséről készített animációs dokumentumfilmet, valamint Korda Sándor 1918-ban készült kultikus némafilmje, Az aranyember digitálisan restaurált változatát Farkas Bence zeneszerzésével, a Győri Filharmonikus Zenekar előadásában készült zenei kísérettel.

Jelenet Az aranyember című filmből. Forrás: filmarchiv.hu
A maraton célja, hogy fókuszba állítsa a magyar film értékeit és bemutassa a magyar közönségnek az európai filmarchívumok kincseit.

Idén öt blokkban – Hommage, Fókuszban, Magyarok Hollywoodban, Magyar szem, Nyitott archívumok – mutatják be a nagyközönségnek a frissen restaurált klasszikusokat és filmritkaságokat. A 4. Budapesti Klasszikus Film Maraton további helyszínei az Uránia Nemzeti Filmszínház, a Toldi mozi, a Budapesti Francia Intézet és a Müpában a Ludwig Múzeum.

„A tavalyi klasszikusfilm-maratonnak el kellett maradnia a pandémia miatt. A mozikon és a moziba járás hagyományán is nagy sebet ejtett ez a nehéz időszak. E kettő és a halhatatlan filmklasszikusaink iránti szeretet miatt találkozzunk szeptemberben ismét a nagyvászon előtt” – mondta Ráduly György, a Nemzeti Filmintézet filmarchívumának igazgatója.

A maraton Hommage válogatása minden évben a nemrég elhunyt alkotók előtt tiszteleg.

Idén Törőcsik Marira, Jankovics Marcellra, Tóth János kinematográfusra és Bertrand Tavernier francia filmrendezőre emlékeznek. Törőcsik Mari, a legendás színésznő szinte megszámlálhatatlan filmben szerepelt, játéka, személyisége mindenkinek emlékezetes marad. Ő az egyetlen magyar színésznő, aki elnyerte a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál legjobb női alakításért járó Arany Pálmát. A maratonon megcsodálhatjuk filmbeli kamaszlányként (Kölyök), szeretetéhes cselédlányként (Édes Anna), dívaként (Déryné, hol van?) és tragikus antik hősnőként (Szerelmem, Elektra) is.

Jankovics Marcell világszerte elismert rendező, a magyar animáció egyik legjelentősebb művésze volt. Varázslatos animációs filmjei minden generációnak örömet okozó, meghatározó alkotások, amelyeket szabadtéren és az Urániában, restaurált képpel és hanggal élvezhet a közönség. A cannes-i Arany Pálmával elismert és Oscar-díjra jelölt rendező Ének a csodaszarvasról és János vitéz című alkotásait vetítik a maratonon.

Jelenet a János vitéz című rajzfilmből. Forrás: filmarchiv.hu
A Klasszikus Film Maraton idei programjának fókuszában

három kerek alkotói évforduló – Jancsó Miklós 100, Huszárik Zoltán 90 és Mészáros Márta 90 –, két animációs alkotó, Reisenbüchler Sándor és Halász János (John Halas), valamint az avantgárd Moholy-Nagy László áll. Mindannyian markáns hangú, erős, egyéni látásmóddal rendelkező művészek, filmjeik az egyetemes filmtörténet klasszikusai. A filmmaraton Jancsó Miklós 100 válogatása a rendező különböző korszakainak emblematikus filmjeit mutatja be mind a négy helyszínén.

A nagy hagyományú magyar operatőri „iskola” alkotói az elmúlt 120 évben külföldön is letették a névjegyüket. Rájuk koncentrál a Magyar szem válogatás. A szekció nézői idén Zsigmond Vilmos, Hildebrand István, Koltai Lajos és Rudolph Maté szemével láthatják a világot.

A Magyarok Hollywoodban válogatás Hollywood gazdag magyar örökségéből szemezget:

levetítik a Trauner Sándor díszlettervező Oscar-díjjal jutalmazott közreműködésével készült Legénylakást, a László Miklós műve alapján készült Saroküzletet, a Lengyel Menyhért darabjából forgatott Lenni vagy nem lennit, Joe Pasternak Örök Éva című vígjátékát, a Lugosi Béla által megformált Drakulát és természetesen Kertész Mihály klasszikusát, a Casablancát.

Lugosi Béla a Drakula című filmben
A Nyitott archívumok programja izgalmas betekintés a filmgyűjtemények munkájába.

A program az európai filmarchívumok restaurált, ritkán látható, fontos alkotásait mutatja be. Vágtathatunk az 1920-as évek motorosaival az Alpokban (Motorral a felhők felett), tanulhatunk Orson Wellestől a hamisításról (H, mint hamisítás), leeshet az állunk George Pal reklámanimációitól, és gyönyörködhetünk a zenével kísért némafilmekben.

A Szent István téren idén négy estén át mozizhat újra ingyen a nagyközönség. A nézők óriásvásznon láthatják Jancsó Miklós teljes körűen restaurált remekművét, a Szegénylegényeket, Jankovics Marcell grandiózus János vitézét, a ritkán látható közönségkedvenc Az óceánjáró zongorista legendája című filmet, valamint részünk lehet Harmadik típusú találkozásokban is.

A Budapesti Klasszikus Film Maraton vetítéseihez nemzetközi szakmai programok, könyvbemutatók, előadások, közönségtalálkozók, kiállítások, zenei és gyermekprogramok is kapcsolódnak.

Nyitókép: Törőcsik Mari Jancsó Miklós: Szerelmem, Elektra című játékfilmjében. Filmarchív

A rovat további cikkei