Tudta, hogy Móré László melyik várban ásta el összerabolt kincsét? Vagy azt, hogy Aragóniai Beatrix hol készült fel Mátyás királlyal való esküvőjére? A várak, a kastélyok történelmünk kézzelfogható emlékei, amelyeknek nemcsak az érdekességeit kell megőrizni, de fizikai valójukban is meg kell tartani olyanoknak, amilyenek egykoron voltak. Erre a feladatra vállalkozott 2014-ben a Nemzeti Vár- és Kastélyprogram, amely 2015-ben bővült utoljára, 2016 decemberében pedig új határozat jelent meg, amelynek értelmében további forrásokat biztosítottak a programra.


img_9715_600x400.png
A nagycenki kastélyFotó: Kőmives András

Negyven várat vontak be a felújítási munkálatokba, melyek esetében 2017 elejétől egyszeri jelleggel, 2018-tól pedig tartósan beépítik a költségvetésbe a belső berendezések korszerűsítését is, és a műtárgyak megvásárlására kétszázmillió forintot szánnak. Kiemelten foglalkoznak a fertődi Esterházy-, a nagycenki Széchenyi- és többek között a keszthelyi Festetics-kastélyegyüttessel, illetve parkkal is.

Virág Zsolt, a Nemzeti Vár- és Kastélyprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos elmondta: az előkészítési folyamatok már 2016-ban elindultak, és a tervek szerint a közbeszerzési folyamatok lezárását követően, 2017 első felében az első kastélycsomag keretében a kiviteli munkálatokat is megkezdik. A koncepció sem változott lényegesen, hiszen a felújítások során még mindig az épületek eredeti állapotának visszaállítása a cél, emellett a kastélyok fenntarthatósága is fontos szerepet játszik. ?Olyan funkciókat és szolgáltatásokat kapnak a helyszínek, melyekkel a kastélyok hosszú távú működtetése biztosítva lesz? ? mondta el a miniszteri biztos. Majd kiemelte, hogy a jövőben kulturális és közösségi térként kerülnek vissza a helyi közösségek életébe az épületek, tehát nemcsak kiállítás, de kávézó, ajándékbolt és rendezvénytér is helyet kap a renovált épületekben. Továbbá a kastélyparkoknak is kiemelt figyelmet szentelnek majd.


diszlepcso_600x420.png
A fertődi Esterházy-kastély

?A Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram két ütemben valósul meg. Az első ütem tartalmát, épületeit a nevezett kormányhatározat tartalmazza, ezek az épületek 2020-ra készülnek el. A második ütem meghatározása 2018-ra várható? ? mondta el Virág Zsolt. Egyes épületekkel kiemelten foglalkoznak, így többek között a Festetics- kastélyegyüttessel, ami azért fontos, mert ezek az ország legnagyobb, legkomplexebb vonzerői, felújításuk több ütemben valósul meg, amelyet önálló kormányhatározatban érdemes tervezni, szemben az egy ütemben felújítandó épületekkel.

Fischer Viktória