fbpx

Szerb irodalmi díjat kapott Krasznahorkai László

Milovan Vidakovics-díjjal tüntették ki Krasznahorkai László írót Újvidéken, a Prozefest nemzetközi prózafesztivál megnyitóján.

A méltatás szerint a 68 éves Kossuth- és József Attila-díjas magyar író posztmodern, disztópikus és melankolikus témájú életművével érdemelte ki a Milovan Vidakovics-díjat. Az elismerés átvételekor Krasznahorkai László kiemelte, hogy nagyon meglepte az elismerés, ugyanakkor nagyon örül neki. Mint mondta, amikor megtudta, hogy neki ítélték a díjat, utána kellett járnia, kiről is nevezték el ezt az elismerést.

A kutatás során megtudta, hogy Milovan Vidakovics vitában állt Vuk Stefanovics Karadzics nyelvújítóval a nyelv változásának pozitív és negatív hatásairól. „Én biztos, hogy nem döntenék egyik irányban sem, számomra ez a két irány, amelyet ők képviseltek, valahogy egyet jelent, és ennek a két iránynak a megtestesülését látom abban a listában, amelyen azok neve szerepel, akik ezt a díjat eddig elnyerték” – magyarázta.

A díjat korábban többek között Konrád György, Peter Handke, Orhan Pamuk és Mario Vargas Llosa vehette át. Az elismerés névadója, Milovan Vidakovics (1780–1840) szerb író, a regény műfaj szerb változatának megteremtője, a felvilágosodás eszméinek és a szentimentalista stílusnak a képviselője volt.

Nyitókép: Krasznahorkai László Kossuth-díjas író. Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Geisler-Fotopress/DyD Fotografos

A rovat további cikkei