Már hagyomány a Fonóban, hogy a város legnagyobb szilveszteri vonós táncháza után a déli szláv népek szokásai szerint is elbúcsúztatják az óévet. Január 13-án a Szerb újévi mulatságon fellép az idén 50. születésnapját ünneplő Vujicsics Együttes, a mohácsi Poklade és a szentendrei ViGaD.

A Vujicsics 1974-ben alakult, és az alapító tagok közül öten ma is az együttesben játszanak. A félévszázados zenekar egykor Pomázról indult, ahol akkoriban egészen egyedi módon, „pusztafülű” gyűjtéssel sajátították el a délszláv zenéket az öreg zenészektől a népzenei revival hajnalán, és rögtön játszották is ezeket – először csak helyben, majd egyre több pesti táncházba hívták őket. Az együttest az elmúlt öt évtized alatt számos díjjal ismerték el. Több film, valamint egy könyv is készült róluk.

A Vujicsics után a zenekarhoz több szállal is kötődő szentendrei ViGaD, majd a mohácsi Poklade veszi át a stafétát a táncházban, így indul majd el a szerb hagyományok szerint is az új esztendő.

A ViGaD együttest három fiatal népzenész hívta életre. Nevük az alapító tagok – Eredics Vince, Zetelaki Gáspár és Zetelaki Dániel – keresztneveinek kezdőbetűiből álló mozaikszó. A nemrégiben bővült formáció a délszláv népzene dallamait szólaltatja meg olyan különleges hangszerekkel, mint például a tambura. Fiatal koruk ellenére több rangos koncertteremben is felléptek már, többek között a Müpában és a Pesti Vigadóban, de rendszeresen muzsikálnak táncházakban is.

A Poklade zenekarban benne van az egész Balkán: a kabócák éneke, a szétpattanó üvegszilánkok, a rakija tüzessége. Ízek, illatok, színek és zamatok, fájdalom és életigenlés, de főként valamiféle ősi energia, mely kézen ragad és elrepít. Zenéjük valódi poklade, valódi átváltozás. Az együttest legendás mesterek – Versendi Kovács József, Tiszai György és Peti Kovács István – tanítványai alapították 2010-ben Mohácson.

A képen a Poklade zenekar. Fotó: Fonó Budai Zeneház