Újabb jelentős állomásához érkezett a Vashegyi György vezette Purcell Kórus és Orfeo Zenekar barokk operákat bemutató sorozata. Monteverdi utolsó színpadi műve, a Poppea megkoronázása abban különleges, hogy a keletkezése idején, 1642-ben már hetvenöt éves szerző merészen újítva nem mitológiai történetet, hanem ? elsőként az operatörténetben ? történelmi eseményt vitt színre: az őrültnek tartott Néró római császár Poppea iránt érzett szerelmét dolgozza fel Tacitus és Suetonius történelmi írásai alapján. A Poppea megkoronázása egyértelműen a velencei opera legragyogóbb teljesítménye, Nicolas Harnoncourt szerint az egész operairodalom egyik legjelentősebb alkotása, Mozart és Verdi mesterműveihez hasonlítható.

 

Vashegyi György és együttese kifejezetten a Fesztivál Színház adottságaihoz választotta ki a Poppeát, hiszen előadásához kimondottan előnyös a speciálisan kicsi zenekari árok és a nagy színpad. A darab nagyjából húsz éve nem hangzott el Budapesten, holott ez a zeneszerző és az egész korszak egyik csúcsműve. Mivel az eredeti előadás zenei anyaga nem maradt fenn ? csupán egy-egy, a bemutatót követő évtizedből származó nápolyi és velencei forrás és a nyomtatott librettó ?, a karmester kutatásain és döntésein múlik az interpretáció, ezért a felvételek és színrevitelek komoly eltéréseket mutatnak. Bár mostanáig sokszor a nápolyi forrást tekintették másodlagosnak, Vashegyi úgy véli, a nyomtatott librettóhoz mégis ez áll közelebb, teljesebb és tisztázottabb, mint a velencei. Az Orfeo Zenekar produkciója tehát ezen alapszik, így biztos lesznek az előadásnak olyan részletei, amelyek korábban még nem hangzottak el itthon.

 

Poppaea_Sabina-_XVI._sz._festmeny

A korhű hangszeres előadás és a rendezés egysége maradandó élményt ígér ? nemcsak a zenés színház kedvelőinek. Monteverdi a korban szélsőségesen avantgárd zenéje ma is rendkívül kifejező, a változatos, érzéki dallamosság és az izgalmas harmóniavilág mind-mind az érzelmek hangsúlyozását szolgálja. A háromszázhetvenhárom esztendős alkotás a remekművek jellegzetességeként minden kor, így napjaink hallgatóját is megszólítja.

A szerepeket olyan nagyszerű énekesek alakítják, akik ismert és elismert művészei a nemzetközi barokk zenei szcénának, többek között Baráth Emőke, Vizin Viktória, Jeffrey Thompson, Hagar Sharvit és Matthew Shaw.

 

Monteverdi: Poppea megkoronázása című operáját Geréb Zsófia rendezésében november 26-án mutatják be a Müpában, az előadás november 27-én és 29-én lesz még műsoron.

 

Vashegyi_Gyorgy_Wagner_Csapo_Jozsef_2013_
Vashegyi György

 

Monteverdi: Poppea megkoronázása

Müpa, Fesztivál Színház

2015. november 26., 27. és 29. 19:00-22:00

 

Vezényel: Vashegyi György, karmester-művészeti vezető


Szereplők:

Fortuna / Poppea: Baráth Emőke

Néró: Vizin Viktória

Virtus / Ottavia: Hagar Sharvit

Otto: Matthew Shaw

Arnalta: Jeffrey Thompson

Seneca: Sebestyén Miklós

Drusilla: Tatai Nóra

Ámor: Pintér Ágnes

Pallasz / Damigella: Zemlényi Eszter

Valletto: Molnár Anna

Első katona: Mészáros Péter

Második katona / Libertius: Kálmán László

Mercurio: Blazsó Domonkos

Liktor: Borka Ákos

Szerelmesek kara: Pintér Ágnes, Tatai Nóra, Zemlényi Eszter, Molnár Anna

Seneca családtagjai: Mészáros Péter, Korbász Viktor, Borka Ákos

Konzulok, tribunusok: Kálmán László, Korbász Viktor, Mészáros Péter, Blazsó Domonkos, Borka Ákos

 

Közreműködik: Orfeo Zenekar

 

Rendező: Geréb Zsófia

Rendezőasszisztens: Szélinger Anna

Díszlet-, jelmez-, vetítéstervező: Pázmány Virág

Koreográfus: Soós Attila

 

További információk és jegyvásárlás:

 

https://www.mupa.hu/program/monteverdi-poppea-megkoronazasa-2015-11-26_19-00-fesztivalszinhaz

https://www.mupa.hu/program/monteverdi-poppea-megkoronazasa-2015-11-27_19-00-fesztivalszinhaz

https://www.mupa.hu/program/monteverdi-poppea-megkoronazasa-2015-11-29_19-00-fesztivalszinhaz