Díjátadóval és a nyertes fotókból összeállított, január közepéig látható kiállítás megnyitójával zárult a Birdo – Az év madárfotósa 2023 fotópályázat. A magánszemélyek kezdeményezésére indult, kétfordulós fotópályázatra mintegy 2500 fotó érkezett.

A Birdo – Az év madárfotósa verseny Magyarországon az egyetlen olyan fotópályázat, amelynek a madarak a főszereplői. A pályázat kiírói szeretnék elérni, hogy bővüljön a madarakat szerető és védő, elkötelezett emberek köre. A pályázaton kizárólag etikus elvek alapján fotózott képeket fogadnak el, amelyek készítése a madarakat szaporodásukban és természetes mozgásukban nem akadályozta. A madárfotósok tíz különböző kategóriában versenyezhettek, nevezési díj nélkül.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben, az Óriások csarnokában megtartott díjátadón összesen 51 alkotás, kategórianyertes és különdíjas fotók kaptak elismerést. Ebben az évben bővült a Dokumentum kategóriába nevezők köre, növelve az esélyét annak, hogy jövőre még többen nyújtsanak be madár- és élőhelyvédelmi projekteket bemutató fotósorozatot.

A fotópályázat összesített fődíjasa, a Birdo – Az év madárfotósa 2023 cím birtokosa Daróczi Csaba természetfotós lett, aki a második fordulóba jutott fotóival összesítve a legmagasabb pontszámot érte el. Az év ifjú madárfotósa 2023 címet Koncz-Bisztricz Tamás érdemelte ki. Az év madárfotója díjat Horváth Tibor Szerelem a tavon című alkotása nyerte el.

A tájékoztatás szerint a pályázat értékelését az idén nyolc tagúra bővült, neves fotósokból és madarászokból álló szakmai zsűri végezte, elnöke Imre Tamás természetfotós volt. A zsűri új tagja a díjátadó házigazdája, egyben a pályázat egyik szakmai támogatója, a Fővárosi Állat- és Növénykert igazgatója, Sós Endre. A zsűritagok a második fordulóba jutott több mint ötszáz alkotást pontozták, így alakult ki a végeredmény.

A díjátadó ünnepség a nyertes fotókból összeállított kiállítás megnyitójával zárult. A látványos madárfotókat bemutató tárlat a Csillagtérben egészen január közepéig tekinthető meg a budapesti állatkert rendes nyitvatartási idejében. A verseny szakmai támogatója a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), a Főváros Állat- és Növénykert, a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület, médiatámogatója pedig a Természetfotó Magazin.

A nyitóképen Horváth Tibor Szerelem a tavon című fotója. Forrás: Birdo