Néhány évtizede nagy siker volt a papírból készült öltöztetős baba. Változatai ma is megtalálhatók a játékboltok polcain. Gurmai Beáta történeteinek főhősét, Borkát bizonyos szempontból szintén fel lehet öltöztetni, de az ő ruhája népi motívumot tartalmazó viselet, amelyet felvéve a kislány családa történeteibe is belebújik.

A Borka és a varázsállatok című új kötetben a gyerekeket ezúttal nem a szülők, nagyszülők meséi segítik eligazodni a gyerekszoba és az iskola zegzugos útvesztőiben, hanem varázsállatok, amelyektől segítő varázsigéket, varázsversikéket és varázstippeket kapnak a hét minden napjára. A könyvnek jól felépített rendszere van, egységes piktogramok és helyes állatkák vezetnek minket egy jobb világba, ahol nincs irigység, félelem, csak odafigyelés és szeretet. Lehet, hogy van valami a mese és a valóság határán, ahol valóban működnek a varázslatok? Igen, ha olyan varázsszavakat próbálunk működésbe hozni, mint az empátia, a figyelem, az önzetlenség vagy éppen a szeretet. Az interaktív elemekkel teli foglalkoztatókönyv elejére a gyerekek beírhatják a nevüket, beragaszthatják a fotójukat, vagy éppen lerajzolhatják magukat. A hét napjain különböző terápiás állatok kísérik végig őket, míg el nem jutnak vasárnapig, amikor kicsit megpihennek, és még az is lehet, hogy addigra jobb világot teremtettek maguk körül.

Hétfőn Tutyi, a varázskutyi látja el életvezetési tanácsokkal az olvasót:  Kínáld meg a barátodat a csokidból, add kölcsön a játékodat, de adhatsz még: Mosolyt, ölelést, valamilyen segítséget. Majd jöhet a varázsige: Hidd el, nem jó irigynek lenni / Irigy kutyával nem játszik senki / A varázsszó: adni jó.

Az önzetlenség és jószívűség címerállatának, Tutyinak a bőrén visszaköszön a Borka varázsruháján fellelhető népi motívum, de a többi kísérő állat testén is fellelhető a mintázat. A jó tanácsokat azonnal átültethetjük a gyakorlatba is, hiszen a napok varázstippekkel zárulnak. Például Tutyi azt tanácsolja, hogy kínáljunk meg másokat a csokinkból, vagy adjuk kölcsön a játékainkat, azaz gyakoroljuk az önzetlenséget.

Az önsegítő, támogató verseket könnyebb elmondani, ha Makmak, a varázsmókus lesz a társunk, az optimizmus, a pozitív hozzáállás szószólója. Az ő karaktere is pont olyan kedves, szerethető, mint Tutyi kutyáé. Makmaktól kedden azt tanuljuk meg, hogy mindent meg lehet javítani, helyre lehet hozni, akár egy elfeledetett születésnapot, akár egy leszakadt plüssfület. Segíthet abban, hogy a gyerekek pozitívan álljanak a problémák megoldásához: Megjavítom, helyrehozom, / próbálkozom lépten-nyomon / Csitt-csatt, nyisz-nyasz / Kop-kop, mak-mak.

És amikor a gyerekek már jól megtanulták a varázsigét, jönnek a varázstippek: tedd rendbe a játékaidat, tedd helyre a széthagyott cipőket.

Szerdai pajtásunk, Lekvár, a kis varázsbocs a megbocsátás fontosságára tanítja a gyerekeket. Azt mondja: A bocsánat varázsszó, ha kimondod, te is lehetsz varázsló. És persze itt is kapunk varázsszavakat (bocsánat, ne haragudj, bocs meg egy anyamedve…) és varázsjeleket is, mint amilyen a néma ölelés.

Ha érzelmileg csütörtököt mondunk, akkor Csocsi, a varázscsacsi űzi el a rosszkedvet (Ha támad a rosszkedv kora reggel / mondd ki a varázsszót: fel a fejjel!), de edzéstervek is rendelkezésre állnak búbánat ellen (ugrándozz! énekelj, végy meleg, illatos fürdőt). A pénteki légy pozitív-tanfolyamot a varázsbari tartja, aki arról győzködi a gyerekeket, hogy nézzék mindennek a jó oldalát. És persze elárul ő is egy varázsigét: Abrakadabra, kutatom, keresem, a jót a rosszban meglelem! Hopp!

Supi, a varázssüni szombaton abban segít, hogy legyőzzük a félelmeinket (Varázsszó: Nem félek! Mondd ki és legyőzöd a sötétet!), amihez esti imát, altatódalt és komolyzenét is javasol. A hét utolsó napján Puszi Nyuszi a legfontosabb leckét veszi át az olvasóval: megtanítja a szeretlek szó kimondását és a hozzá kapcsolódó varázsigét (A varázsszó szeretlek / megsúgom és érzem, hogy melenget).

A Borka és a varázsállatok hiánypótló, szeretettel és bölcsességgel teli könyv, amelynek nemcsak jól felépített rendszere van (a végén összefoglalókat és egyéb foglalkoztatókat is találunk), de egységes arculata is, melyet Megyeri Annamária rajzai alapján Mohácsy Ági készített. A napsorolók és hónapsorolók után az is eszünkbe juthat, hogy a könyv az önsegítés kalendáriuma, amelyben minden nap ünnep. Az utolsó oldalakon Gurmai Beáta a szülőket szólítja meg. Miért fontos, hogy megvalljuk a szeretetünket, hogy ápoljuk a hagyományainkat? Miért fontos a keretek, a szabályok kijelölése?

Íme, itt egy szeretettréning, amelynek gyakorlatai során nem az ember tanítja az állatokat, hanem minden fordítva történik. Pont, mint a mesékben.

Gurmai Beáta: Borka és a varázsállatok. Ladies First. 52 oldal, 4390 Ft