Az SZFE vezetősége és a szenátus is lemondott szeptember elsejei hatállyal tisztségéről, attól a naptól az intézmény fenntartója a Színház- és Filmművészetért Alapítvány, a kuratórium elnöke pedig Vidnyánszky Attila.

Az SZFE három lemondott vezetője, Upor László rektorhelyettes; Bagossy László, a Színházművészeti Intézet vezetője és Németh Gábor rektori tanácsadó szerdán megbeszélést folytatott Vidnyánszky Attilával, Lajos Tamás kuratóriumi taggal és több munkatársukkal.

Upor László azt mondta, a megbeszélésen mindhárman ígéretet tettek arra, hogy szeptember végéig viszik tovább az intézmény ügyeit az egyetem működőképességének és az oktatás fenntartásának az érdekében.

Hozzátette: a kuratórium és a lemondott vezetők álláspontja az elmúlt hetek és hónapok eseményeit illetően továbbra is távol áll egymástól, nem sikerült a véleményeket közelíteniük.

Bagossy László azt mondta, hogy a megbeszélésen sok esetben a demokráciafelfogás körül forgott a vita. „A demokráciafelfogásunk része az SZFE működésének a felfogása is, amelyben nem sikerült egyezségre jutni” – mondta, hozzátéve, hogy az alapdokumentumok körüli vita sem tud egyelőre elmozdulni a holtpontról.

Mint mondta, törekednek az oktatás fenntartására, de a körülmények folyamatosan változnak, az oktatáshoz pedig a tanárokon túl a diákokra is szükség van. Megjegyezte, hogy problémát okoz a folyamatosan lemorzsolódó tanári kar pótlása is.

Németh Gábor elmondta: számára egyértelművé vált, hogy mást értenek a kuratórium tagjai a változás alatt. A kuratórium véleménye szerint az egyetemen az elmúlt 30 évben nem változott semmi. „Mi többször próbáltuk érzékeltetni, hogy az elmúlt 30 évben magát az oktatást milyen sokféle módon igazítottuk a kor követelményeihez” – mondta. Véleménye szerint az, hogy nem garantált az egyetem autonómiája, ideológiai változást próbál előkészíteni.

Vidnyányszky: egyetértés van abban, hogy az oktatásnak el kell indulnia

Egyetértés van a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) lemondott vezetése és az intézményt fenntartó Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriuma között abban, hogy az oktatásnak hétfőn el kell indulnia – jelentette ki Vidnyánszky Attila, a kuratórium elnöke szerdán az M5 Híradónak nyilatkozva.

Vidnyánszky Attila elmondta: sok mindenben nem értenek egyet, sok dolgot másként látnak, de – mint hangsúlyozta – abban egyetértettek, hogy a jövő héten el kell indulnia az oktatásnak és a helyzethez képest zökkenőmentesen történnének az órák.

Az M5 Híradóban elhangzott, hogy Vidnyánszky Attila a diákokkal is szívesen találkozna, ajtaja nyitva áll előttük.

Szerda este a Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriuma közleményt juttatott el az MTI-hez, amelyben „örömmel nyugtázza, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) vezetői elfogadták a meghívást a mai egyeztetésre, és ezzel párbeszéd indult a fenntartó és az egyetem között”.

Mint írják, a találkozón egyértelművé vált, hogy az egyetemi vezetők szeptemberben ellátják vezetői feladataikat, biztosítják az oktatás megkezdését, az épületek üzemeltetését és gondoskodnak az intézmény törvény szerinti működéséről.

A kuratórium megerősítette, hogy az egyetem valamennyi oktatója folytathatja munkáját, az osztályvezetők személyében sem lesz változás.

A közlemény arra is kitér, hogy szerdán aláírta új szerződését, így folytatja munkáját az SZFE eddigi kancellárja, Vonderviszt Lajos.

Nyitókép: Éder Vera. Forrás: Színház- és Filmművészeti Egyetem