A felvi.hu megnyitásáig kellett volna tárgyalásokat kezdenie az alapítói jogokkal rendelkező Innovációs és Technológiai Minisztériumnak (ITM) az egyetem oktatói karát teljes jogúan képviselő Minőségmenedzsment Tanáccsal, a HÖK-kel és fenntartóval a szenátus jogkörének visszaállításáról, a rektori pályázat kiírásáról. Ez volt az SZFE érintett tanárainak a feltétele, hogy új osztályokat indítsanak a következő tanévben.

December 20-ig, a határidő lejártáig előrelépés nem történt ebben az ügyben. Az SZFE érintett oktatói nem kaptak választ sem az osztályindításokkal kapcsolatos állásfoglalásukra, sem a Palkovics László miniszternek küldött levelükre.

A visszalépő oktatók között van mások mellett Bodó Viktor, Gigor Attila, Rácz Attila, Szamosi Zsófia, Mátyássy Áron, Lemhényi Réka és Enyedi Ildikó.
 A visszalépők a „jelenlegi vezetéssel nem látjuk szakmailag elfogadhatónak és biztosítottnak az oktatás feltételeit". Úgy vélik, az egyetemi autonómia hiányában nem tudják megfelelően képviselni a hallgatók jogait és érdekeit.

„Egyáltalán nem látjuk biztosítottnak a tanulás és az oktatás szabadságát" − írják.

A közlemény szerint az SZFE Színházművészeti Intézete, Film- és Médiaintézete, valamint Elméleti és Művészetközvetítő Intézetének tanári kara novemberben határozta meg a 2021/22-es tanévben induló képzéseket és akkor kérte fel az érintett oktatókat az induló képzések egy részének szakmai vezetésére.

SZFE – Egyetem: még nem kérték fel a következő tanévre az
osztályvezetőket

A 2021/2022-es tanévre még nem kérte fel a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) vezetése az osztályvezető tanárokat, így mindazon „önjelöltek", akik azt nyilatkozzák, hogy „visszaadják", „nem vállalják" az osztályvezetői feladatokat, azokat a vezetés soha nem kérte fel ilyenre – tájékoztatta az SZFE kedden az MTI-t.

Mindezt arra reagálva közölték, hogy az intézmény 22 oktatója korábban közölte: visszalépnek attól, hogy a következő tanévben osztályt indítsanak az intézményben.

 „A Színház- és
Filmművészeti Egyetem osztályvezető tanárait az SZFE vezetése kéri fel, ez
eddig is így volt, ezután is így lesz" – olvasható az egyetem közleményében.

Mint írták, a 2021/2022-es tanévben neves, megbecsült
szakemberek fognak osztályokat indítani az egyetemen.

„Sajnáljuk, hogy a szakma egy része – köztük az intézmény egyes jelenlegi és volt oktatói – mindent elkövetnek az egyetem lejáratására, jó hírnevének csorbítására" – tartalmazza az SZFE közleménye.

Kiemelt kép: Kultúra.hu/ Hartyányi Norbert