Hagyományok, történelem, kalandok, játékok. Igazi családi szórakozás vár azokra, akik a pünkösdi hétvégén ellátogatnak a Magyar Történelmi Társulat és a Magyar Mezőgazdasági Múzeum rendezvényére, a városligeti Vajdahunyadvárba. Az 5. Országos hagyományőrző és kulturális várfesztiválon ugyanis a látogatók megismerkedhetnek a várakhoz kapcsolódó kulturális és történelmi hagyományainkkal.

A programokon a Zrínyi-emlékév is képviselteti magát: a hétvégén a Szulejmán-sírkomplexum feltárását bemutató, mintegy félórás dokumentumfilmet is levetítik, amely Szulejmán szultán sírkápolnája nyomában címmel a türbe felfedezését, annak módszertanát járja körül, majd a kutatási eredmények fogadtatását, valamint az ?óriási érdeklődést? mutatja be. A fiatalabb generációkat szólítja meg a Szigetvár 1566 animációs film, amely elmeséli a szigetvári ostrom előzményeit, történéseit és Zrínyi Miklós hősi halálát.

Az 5. Országos hagyományőrző és kulturális várfesztiválról interaktív formában ismerhetik meg az érdeklődők a két Zrínyi Miklóst, a várvédőt és a költőt Mirtse Zsuzsa író, költő, Jánosi Zoltán, a Magyar Napló főszerkesztője és Kordics Noémi, az Emlékpajzs Szigetvárnak című kötet szerkesztő munkatársa tolmácsolásában, akik többek között részleteket olvasnak fel a Szigeti veszedelemből. Varga Zoltán, a szigetvári Várbaráti Kör elnöke továbbszínesíti a programot: Szigetvárról és a Zrínyi-kultuszról mesél majd.

A rendezvényen a magyarországi várak és a váraknak otthont adó települések programokkal, turisztikai ajánlatokkal mutatkoznak be. A családi szórakozást viselet- és fegyverbemutatók, színpadi programok ? lovagi játék, zene, tánc, bábszínház ?, a múzeum egyedi programajánlatai, első világháborús kiállítás, múzeumpedagógiai foglalkozások és ismeretterjesztő programok, valamint a Kaland-Vár játékkiállítás, országos babakiállítás teszik teljessé. A várak közül pedig nem hiányozhat a szigetvári vár sem: június 4-én, vasárnap a hagyományőrzők nemcsak a vár történelméről mesélnek, hanem a korabeli viseleteket és fegyvereket is bemutatják. Ugyanezen a napon Moravetz Levente rockmusicalje, a Zrínyi 1566 híres dalát adja elő Sasvári Sándor színművész, a darab főszereplője.

Színpadra állítják a Szigetváron már bemutatott Ébren álmodik a magyar című előadást is Dóczy Péter rendezésében június 5-én, 10 órától. A téma kézenfekvő: Zrínyi Miklóst, a törökverő hőst, a keresztény hitéhez hűen élő embert kell megidézni, az ő alakját, eszményeit példaként állítani. A kérdés az: mivel kell megküzdenie egy Hérosznak, az istenek és az emberek vertikális tengelyére feszülő hiteles, őszinte lénynek.

5. Országos hagyományőrző és kulturális várfesztivál

Helyszín: Vajdahunyadvár

Időpont: 2017. június 3., 4., 5.

Nyitvatartás: naponta 10:00?18:00

A programokon való részvétel ingyenes. A részletes program EZEN A LINKEN megtekinthető.