A szabadidomítást hívja társként a Nemzeti Lovas Színház a legújabb bemutatójában: a Szilaj című musical szeptemberi premierje az ember és a ló ősi, harmonikus kapcsolatára fókuszál.

A musical egy indián ló történetét mutatja be, akit gazdájával, az indián fiúval együtt foglyul ejtenek a fehér emberek. A szabadságukat elvéve dolgoztatják őket, az indián fiút rabszolgamunkára ítélik. A ló segítségével és az indiánok összefogásával végül sikerül megszökniük, és a fehér emberek kapitánya is belátja, hogy fölösleges tovább vívnia a harcot. Szilajnak, a lónak sikerül megmutatnia, mit is jelent valójában a béke és a szabadság. 

„A Nemzeti Lovas Színház művészeivel egy új lovas szakágat kezdtünk el elsajátítani, ami nem más, mint a szabadidomítás, azaz a free horse style módszer. Ez egy csodálatos lehetőség bebizonyítani azt, hogy a lovat nemcsak a hátáról – mint ahogy azt a magyar huszár teszi –, hanem úgy is lehet idomítani, hogy leszállunk a nyeregből, és testjelekkel és hangjelekkel barátként hívjuk a lovat. Ez azért érdekes és izgalmas számunkra most, mert elhatároztuk, hogy a Szilaj című musicalben megmutatjuk a ló szabadságát, kicsit másképp, mint ahogyan eddig. A rajzfilmben is láthatjuk, hogy az indián fiú kantár és nyereg nélkül üli meg a lovát, és mi is szeretnénk bemutatni azt, hogy nemcsak a kutya lehet az ember legjobb barátja – ezt a bensőséges kapcsolatot a lóval is meg lehet teremteni” – mondta Pintér Tibor, a színház alapítója.