A december 31-ei est vendége ezúttal a Szent Efrém Férfikar lesz, melynek tagjai kivételes hangi adottságokkal és zenei képzettséggel rendelkező énekesek. A bizánci vokális kultúra hazai specialistájaként számon tartott énekegyüttes és az Amadinda összhangzása számtalan lehetőséget rejt magában: közös repertoárjukban az egyházi művek, vagy a klasszikus zenei kompozíciók éppúgy megférnek egymással, mint a ragtime-ok vagy az afrikai és amerikai gospelek. Mivel mindkét formáció otthonosan mozog a legkülönbözőbb zenei műfajokban, produkcióik minden bizonnyal különleges színt visznek a tizenhetedik Amadinda?Presser-szilveszter programjába.

 


amadinda_presser_foto_szalokybela_600x435.png
Fotó: Szalóky Béla

Az éjfél előtti perceket idén is Johann Sebastian Bach zenéje, az utolsó óévi pillanatokat az Amadinda gongjainak zúgása tölti ki. A második rész a megismételhetetlen pillanatoké. Az újév első produkciója hagyományosan egy Strauss-polka lesz, majd színpadra lép az est másik házigazdája, Presser Gábor. A számtalan ütőhangszerrel és zongorával felpakolt zenevonat végül az erre az alkalomra áthangolt LGT számokkal, férfikarral erősítve ér a végállomásra. A nagy érdeklődésre való tekintettel a hagyományos 22:45-kor kezdődő koncert mellett egy ?második?, 19:00-kor kezdődő előadásra is vásárolhatóak jegyek a jegy.hu oldalon.

 

Az Amadinda élete az új évben is mozgalmas lesz. A teljesség igénye nélkül íme néhány produkció, amelyekre különösen nagy várakozással készülnek: január 30-án az alapításának negyvenedik évfordulóját ünneplő Budapesti Vonósok vendégeként lépnek fel a Zeneakadémia Nagytermében. A hangversenyen Bizet Carmen című operájának Rodion Scsedrin által vonószenekarra és ütőhangszerekre hangszerelt szvitjében működnek közre.

 

Az együttesre februárban két különleges esemény vár. A chicagói Eighth Blackbirddel idén októberben, a CAFe Budapest koncertjén mutatták be Lukas Ligeti Incandescence című kompozícióját, mely a két együttes közös felkérésére készült 2017 nyarán, majd 2018. február 2-án az Amadinda látogat el Chicagóba, ahol ismét közös koncerten hangzik el a mű amerikai bemutatója.

 


amadinda_presser_foto_szkarossyzsuzsa_600x570.png
Fotó: Szkárossy Zsuzsa

Mindössze két nappal később már idehaza, a MÜPA Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében lépnek fel a Budapesti Fesztiválzenekar évente megrendezett egésznapos maratonján. Mivel a programsorozat központi szerzője ezúttal Leonard Bernstein lesz, erre az alkalomra amerikai szerzők műveiből összeállított programmal készülnek.

 

Az együttesnek évtizedek óta szívügye, hogy tapasztalatait továbbadja a fiatalabb generációknak. E törekvés nyomán idén a Zeneakadémiával közös vállalkozásba fogtak: az Amadinda Percussion Project az ütőhangszeres kamarazene irodalmának kiemelten fontos kompozícióira fókuszálva vezeti be az egyetem hallgatóit a professzionális hangversenygyakorlat világába. A közös munka első állomása a 2018. március 28-ai hangverseny lesz a Zeneakadémia Solti Termében.

 

Végül május végén Kolozsvárra készülnek, ahol a Ligeti György tiszteletére rendezett nemzetközi zenetudományi találkozó keretében adnak koncertet és mesterkurzust.

 

?itt mindenkire szerep vár?

Az Amadinda együttes és Presser Gábor szilveszteri koncertje

2017. december 31. (vasárnap), 19:00 és 22:45 Zeneakadémia