Puskás István, a megyeszékhely kulturális alpolgármestere azt mondta, hogy bár az idén hiányoznak a karnevál megszokott központi elemei, mint a virágkocsik és a művészeti csoportok felvonulása, átalakulnak, ünnepi díszbe öltöznek a város közterei, és Debrecen számos pontján várják színes, kulturális programokkal az érdeklődőket.

Az egyik ilyen átalakuló helyszín a régi városháza udvarán kialakított „tündérkert”, ahol hétfőtől augusztus 23-ig minden este más-más formáció zenével, tánccal, irodalommal várja közönséget. A teljesen megújult, szombaton átadott belvárosi Dósa nádor téren fúvós térzenével várják esténként az érdeklődőket.

Majoros László, a VIRÁGZÁS – műterem a szabadban program főszervezője a virágkarneválok több mint fél évszázados történetében egyedülálló kezdeményezésről tájékoztatott: a nagyerdei Medgyessy sétányon 48 debreceni és a városhoz kötődő képzőművész egy napra nyilvánossá teszi az alkotómunkát, és az érdeklődők előtt készíti el virágtémájú festményét, grafikáját. A munkálatok közben két alkalommal, „félkész” és „kész” címmel tartanak tárlatvezetést.

A virágok mellett természetesen az idén a hazai táncosoké lesz a főszerep a karneváli héten – hangoztatta Bódor Edit, a virágkarnevál főszervezője.

Augusztus 20-án a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon mutatja be a trianoni békeszerződés 100. évfordulója alkalmából Együtt 100 című közös produkcióját a 70 éves Debreceni Népi Együttes és a 30 éves Főnix Táncegyüttes – tette hozzá, megjegyezve, hogy a történelmi Magyarország elfeledett folklórkincsei kelnek életre a közös táncházi produkcióban.

A 30 év a keringő bűvöletében címmel pedig a szintén 30 éves Valcer Táncstúdió jubileumi gálaműsorát tekinthetik meg az érdeklődők augusztus 19-én Debrecenben, a virágkarneváli hét keretében.

Nyitókép: a debreceni tündérkert, forrás: a karnevál Facebook oldala