A pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben kerámiakiállítások, idegenvezetések, VR Univerzum és sok más biztosítja, hogy október 28. és november 5. között az egész család jól érezze magát.

Számtalan izgalmas és változatos kiállítás közül válogathatnak a múzeumrajongók. A világ egyik legjelentősebb Zsolnay-kollekciója, a Gyugyi-gyűjtemény azokat is garantáltan megfogja, akik egyébként nem érdeklődnek a kerámiák iránt. Akik kalandosabb élményre vágynak, meglátogathatják a „pécsi Pantheonnak” is nevezett mauzóleumot. Emellett megtekinthető a negyed névadó családjának gyártörténeti kiállítása, valamint egy kizárólag rózsaszín tárgyakból összeállított tárlat. Interaktívabb élményt jelent a VR Univerzum és a természettudományos játékokat kínáló Labor. A Planetárium előadásokkal kiegészített vetítéseit sem érdemes kihagyni.

A legkülönfélébb témákban indít vezetett sétákat a negyed. A Zsolnay lányok titkai című túrát korhű ruhába öltözött segítők irányítják, akik a két testvér, Júlia és Teréz életújtát mutatják be. A már említett Mauzóleum titkaiba szintén mélyebb betekintést kaphatnak az érdeklődők egy séta keretében, ahogy a Gyugyi-gyűjtemény apró részleteibe is. A természettudományos vonalat Az eozin nyomában fantázianevet viselő program képviseli, mely során élőben ismerhetjük meg, hogyan készülnek a híres eozintermékek.

A vállalkozó kedvűek a gyáralapító Zsolnay Vilmos bőrébe bújva játszhatnak egy okostelefon segítségével. A Zsolnay Negyed kertjében kialakított pályán az ötletes feladatok megoldásával lépésről lépésre haladva megismerhetik a Zsolnay-gyár történetét, miközben bejárják a Negyed legszebb részeit.

A kerámiafestő workshopon saját csempét, medált vagy hűtőmágnest lehet festeni, amit haza is vihetnek a résztvevők. A csempehajtogató foglalkozáson pedig alkalom nyílik Zsolnay csempe ihlette képeslapok hajtogatására profi közreműködők segítségével.

A Quimbyből jól ismert Kiss Tibi és zenésztársai Pécsre érkeznek november 22-én. Az Aranyakkord egy szobazene hangulatú koncert, ami egyszerre pszichedelikus-akusztikus, Rock’n’Roll-os, romantikus és éterien csilingelős.

A teljes program itt érhető el.

Kép forrása: Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.