Az eseménysorozat három napja alatt az érdeklődők bebarangolhatják a törökkori Pécset, érdekességeket tudhatnak meg többek között az Ókeresztény Mauzóleumról, a pécsi belváros történelmi-építészeti örökségéről, valamint a mohácsi csatatérkutatásról és tömegsírfeltárásról is.

A programsor június 18-án kezdődik a Csontváry Múzeumban, ahol az érdeklődők a mohácsi csata tömegsírfeltárásainak történetét ismerhetik meg Simon Béla történész-főmuzeológus jóvoltából, majd az 1526-os mohácsi csata régészeti kutatásainak kulisszái mögé tekinthetnek be Bertók Gábor régész-főmuzeológus, a Mohács 500 csatatérkutatási program vezetőjének kalauzolásával. 

Június 19-én a természetbe hív a Gábor Olivér régész-főmuzeológus által vezetett Jakab-hegyi túra, amelynek részvevői megtekinthetik a pálos kolostort, valamint a vaskori sáncokat és halomsírokat, emellett a Zsongor-kőről eléjük táruló látványában is gyönyörködhetnek. A székesegyház elől régészeti séta indul, amely Pécs történeti belvárosában kalauzolja végig az érdeklődőket Tóth Zsolt régész-főmuzeológus vezetésével.

Június 20-án délelőtt a pécsi Ókeresztény Mauzóleumban Neményi Réka régész-muzeológus tart helyszíni vezetést, amelyen az érdeklődők részletes információkat kapnak a különleges építészeti emlékről és annak falfestményeiről. Vasárnap délután a pécsi, Kórház téri Jakováli Hasszán dzsámi elől indul városi séta, amelyen Varga Szabolcs történész vezetésével ismerkedhetnek meg a csatlakozók a város török kori emlékeivel, a hódítók új kultúrájával, a szakrális épületek funkcióival, valamint megtudhatják, hogyan éltek együtt a muszlimok és a keresztények az oszmán fennhatóság időszakában.

A programokról bővebb tájékoztatás olvasható a közgyűjtemény honlapján, a www.jpm.hu oldalon.

Kiemelt kép forrása: jpm.hu