Cseke Péter, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház igazgatója hangsúlyozta: a SZÍN-TÁR nem csak színészképző intézmények osztályainak találkozója, hiszen a fiatalok szakmai beszélgetéseken és műhelymunkákon is részt vehetnek, az egyes előadások pedig a színházszerető közönség számára is nyitottak. Ráadásul a kecskeméti színház már több alkalommal kötött szerződést – akár csak egy-egy darabra – itt felfedezett fiatal tehetségekkel – tette hozzá.

A Kecskeméti Tavaszi Fesztivál keretében zajló SZÍN-TÁR öt napja alatt nyolc előadással készülnek a szervezők.

A Ruszt József Stúdiószínházban lesz látható Pass Andrea rendezésében a Színház- és Filmművészeti Egyetem ötödéves bábszínészosztályának az Itt egy lány elásta magát (és így nézzétek)! című előadása. A negyedéves színészosztály Tarnóczi Jakab rendezésében pedig Henrik Ibsen három családdrámáját játssza majd.

Az Újvidéki Művészeti Akadémia harmadéves színészosztálya Hétötöd címmel kortárs magyar novellaadaptációkkal, egy Agatha Christie-történet, továbbá egy fiktív naplóregény feldolgozásával érkezik.

A Pesti Magyar Akadémia egy Gogol-klasszikust választott: Perényi Balázs rendezésében A revizort vitték színre.

A Kelemen László Kamaraszínház ad otthont a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem másodéves magiszteri színészosztályának Félelemkeresők címet viselő mozgásszínházi produkciójának. A darabot, amelyet a Grimm testvérek meséi inspiráltak, Balázs Zoltán rendezte.

A Pécsi Nemzeti Színház és a MATE Kaposvári Campus Rippl-Rónai Művészeti Intézet Színházi Tanszék negyedéves színművész szakos hallgatói Kéri Kitty rendezésében John Michael Tebelak és Stephen Schwartz Godspell című musicaljével, valamint Lars von Trier 1996-os kultuszfilmjével, a Hullámtörés színpadi változatával érkeznek, amelyet Guelmino Sándor rendezésében láthat majd a közönség.

 A Kolozsvári Babes–Bolyai Tudományegyetem Színház és Film Kar harmadéves színészosztálya Kozma Gábor Viktor rendezővel Bertolt Brecht A szecsuáni jólélek című, sokszínű darabját állították színpadra.

A SZÍN-TÁR előadásait kiegészíti négy szakmai beszélgetés, Pass Andrea rendező workshopja, illetve Petőfi Sándor egyetlen teljes szöveggel fennmaradt, Tigris és hiéna című színpadi művének nyilvános olvasópróbája.

A találkozón idén is kiosztják a legjobb előadásért járó díjat.

A nyitóképen jelenet a Félelemkeresők című előadásból. Fotó: Rab Zoltán.