fbpx

Szinesztézia a Kőszegi Várszínházban – Szülővárosában lép fel Gergye Krisztián

A Kőszegi Várszínház augusztus 3-án mutatja be a Szinesztézia című egyedülálló összművészeti előadást. A tánc, a mozdulatok képzőművészeti alkotások vonzásába kerülnek: Nagy Csilla és Gergye Krisztián táncművészek performanszetűdjei a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum legendás gyűjteményének egy-egy alkotására, illetve a Kőszegi Várszínházhoz is kötődő két képzőművész – Oroszy Csaba és Trifusz Péter – egy-egy művére adnak táncreflexiókat.

Az előadás rendezője a kőszegi születésű Gergye Krisztián Harangozó-díjas táncművész, rendező, koreográfus, aki évadról évadra rendszeresen fellép a Kőszegi Várszínház nyári eseményein.

 „A szinesztézia egy teljesen szubjektív mentális jelenség, különböző színeket, érzeteket társít az ember egy-egy benyomáshoz. Én is egyfajta személyes módon, mozdulatokkal asszociálok az adott festményre” – mondta el az augusztus 4-én 45. születésnapját ünneplő művész.

A Szinesztézia a Szentendrei Teátrum, a Kőszegi Várszínház és a Gergye Krisztián Társulata koprodukciójában készült a Ferenczy Múzeumi Centrum szakmai támogatásával. A Kőszegi Várszínház igazgatója, Pócza Zoltán hangsúlyozza: „A Kőszegi Várszínház az együttműködés híve. Azt gondoljuk, az együttműködés minden közösség alapja, másfelől a teremtő kreativitás egyik pillére. A kőszegi születésű Gergye Krisztián új produkciója éppen egy ilyen szakmai kooperációból jött létre.”

Az előadás augusztus 3-án 21 órakor kezdődik a Kőszegi Várszínházban. Előtte, 20 órától Kigyós Fruzsina kurátor, művészettörténész tárlatismertetésén vehetnek részt az előadásra jegyet váltók a Kőszegi Vár Lovagtermében; ez fölvezeti az előadást, bemutatja a produkciót inspiráló műveket.

Fotók: Deim Balázs

A rovat további cikkei