A magyar nyelv hete eseménysorozat ma már kultúránk ünnepe is, és nem csupán a nyelvi ismeretterjesztés a célja.

A magyar nyelv hetét 1967 óta, Lőrincze Lajos és Grétsy László kezdeményezésére tartjuk. Az idei, 56. programsorozat április 14-i megnyitóját a Nemzeti Színházzal közösen szervezte a Petőfi Kulturális Ügynökség és a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága. A téma ez alkalommal a színház és a nyelv volt.

A „Színház az egész világ, és…” című rendezvényt Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója, Balázs Géza nyelvészprofesszor, valamint Arató Balázs, a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága elnöke nyitotta meg. Mint hangsúlyozták,

a programsorozat szervezői ma is nyitni szeretnének a társadalom szélesebb rétegei felé, tudományos érdekességeket, izgalmas perspektívákat, elgondolkodtató problémafelvetéseket kínálva az érdeklődőknek.

A nyitóeseményen bemutatták Minya Károly Színház és nyelv című könyvét, amely a nyelvész ötven írását tartalmazza a kortárs magyar dráma nyelvhasználatáról. Három orgánumról, a 150 éves Magyar Nyelvőrről, a tavaly indult kulturális-művészeti havilapról, a Magyar Kultúra magazinról, valamint a színház, a mozgókép és a média világának új folyóiratáról, az Urániáról is szó esett. Ezután Pölcz Ádám, a Kazinczy Műhely programigazgatója és Terdikné Takács Szilvia nyelvész bemutatta a 2021 decemberében indult Élő magyaróra című online műsorfolyam következő epizódját, amelyet az Oidipusz király órai feldolgozásához készítettek. A havi rendszerességgel jelentkező Élő magyaróra az irodalom és az anyanyelv aktuális kérdéseit dolgozza fel.

A program zárásaként megemlékeztek
a 2020-ban elhunyt Szőcs Gézáról, akinek Passió című műve alapján a
Nemzeti Színház Csíksomlyói passió című előadása készült. Erről a
rendező, Vidnyánszky Attila beszélt a résztvevőknek. Este héttől pedig már az
előadást is meg lehetett tekinteni.

Nyitókép: Csíksomlyói passió. Fotó: Nemzeti Színház/Eöri Szabó Zsolt