Svájcból, Izraelből és Romániából érkeznek társulatok az idén 200 éves Miskolci Nemzeti Színházba áprilisban és májusban.

Dieter Roth szövege alapján: A sírás (A sejtés)
2023. április 21., 22. 19:00 Nagyszínház

A világhírű Christoph Marthaler előadása kihagyhatatlan minden színházrajongó számára. Előadásai világszerte fesztiválok meghívott darabjai. A groteszkben és helyzetkomikumban bővelkedő előadás egy gyógyszertár díszletei között játszódik.

Vertigo Dance Company: Pardes
2023. április 29. 20:00 Nagyszínház

640b5376c99eb58f15cec469.jpg
Fotó: Elad Debi

A Vertigo Dance Company egyike Izrael négy vezető táncegyüttesének. Pardes című táncelőadásukat hozzák el Miskolcra. A héber pardes szó (gyümölcsöskert) az ősi perzsa nyelvből származik, fáskertet jelent. A műalkotásban a test összekapcsolódik a belső spirituális rétegeivel, minden egyes ember/táncos belsejével, miközben egy közös kárpitba szövődik – áll az éteri hangulatú előadás ajánlójában.

Eugène Ionesco: Macbett
2023. május 3. 19:00 Nagyszínház

640b54b7223a36a1d25c3072.jpg
Fotó: Biró István

A Kolozsvári Állami Magyar Színház előadásában, Silviu Purcărete rendezésében Ionesco Macbettje nem egyszerűen a shakespeare-i remekmű parodisztikus kifordítása, hanem az abszurdba hajló, brutalizált társadalom átvilágítása és leleplezése. Kérlelhetetlen humorral mutatja be azt a közéletet, amelyet egyedül a folyamatosan szított ellenségeskedés mozgat és hajszol bele a káoszba. A darab ugyanakkor az összeesküvés abszurdja is, amely meglepő elevenséggel szólítja meg a mai nézőt.

George Orwell nyomán Erős Ervin – Klemm Dávid – Lénárd Róbert: Állatfarm
2023. május 4. 19:00 Nagyszínház

640b551cc99eb58f15cec47a.jpg
Fotó: Biró István

George Orwell 1945-ben kiadott szatirikus kisregénye, az Állatfarm tulajdonképpen a sztálini Szovjetunió allegóriája és kritikája, tágabb értelemben viszont azt a gondolatot járja körül, hogy egy eredetileg szép és nemes elképzelés hogyan válik totális diktatúrává. Tudhatjuk előre, hogy milyen előzmények vezetnek egy ilyen rendszer kiépítéséhez? Vajon észrevehetjük ezeket a forradalmat megelőző titkos szervezkedésekben, a gyűlésekben, a titokban énekelt indulókban vagy egyes szereplők jellemvonásaiban? A Kolozsvári Állami Magyar Színház előadása Puskás Zoltán rendezésében erre keresi a választ.

Az előadások a 10. Színházi Olimpia keretében valósulnak meg.

Nyitókép: A sírás (A sejtés) című darab. Fotó: Gina Folly