35517489_1685986164848438_4515063290220511232_n

Két színész beszélget. Az egyik elkezd mesélni, beszél a szakmai és magánéletéről végeláthatatlanul. Egyszer csak a fejéhez kap, mert rájön, hogy társa felől még nem is érdeklődött. Odafordul hozzá, és azt mondja: Ne haragudj, hogy eddig nem kérdeztelek, csak magamról meséltem. Mondd csak, melyik darabban láttál? ? szól a vicc.

A színházi évad nyitánya ? így is lehetne emlegetni a Színházak Éjszakáját. Idén hetedik alkalommal rendezik meg az évek óta nagy sikerrel futó rendezvénysorozatot. Szeptember 22-én fővárosunk kulturális lázban fog égni, és valamennyi színház tárt kapukkal várja a színházi kulisszatitkokra, játékokra és programokra szomjazó publikumot. Az idei rendezvény mintegy 31 színház részvételével valósul meg, köztük olyan nagyobb teátrumokkal, mint a Budapesti Operettszínház, a Magyar Színház, az Erkel Színház, a Vígszínház vagy a Radnóti Miklós Színház, de a látogatók bepillantást nyerhetnek többek között a Dumaszínház, a Hatszín Teátrum, az Ódry Színpad, a Játékszín vagy a Rózsavölgyi Szalon Art & Café kulisszatitkaiba is. Bizonyos helyeken már reggel 10-től készülnek programokkal, máshol éjféli előadással, programmal szórakoztatják az érdeklődőket. Lesz miből csemegézni!

_D0A8541_Copy

A Színházak Éjszakájának sajtótájékoztatóját szeptember 4-én tartották meg az Örkény István Színházban. A rendezvényen Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Budapest Főváros Önkormányzatának humán főpolgármester-helyettese, Dr. Komáromi György, a Színházak Éjszakája projektvezetője, valamint Mácsai Pál, az Örkény István Színház igazgatója egyben a sajtótájékoztató házigazdája beszélt részletesebben az eseményről.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes asszony kiemelte: a hetedik alkalommal megrendezendő, évről-évre bővülő Színházak Éjszakáját idén is sokszínűség jellemzi és ?roppant széles spektrumot kínál a budapesti kultúrára éhes közönségnek. Mindenki az érdeklődésére, az ízlésére, a lakóhelyére, a mobilitására vagy éppen a korára való tekintettel tud majd csemegézni a mindig friss és aktuális programokból?. Hozzátette: erről szól ez az éjszaka, hogy megismerjük Budapest színházait, és nem csak a főváros által fenntartottakat ? bár a kezdeményezés maga a fővároshoz köthető.

_D0A8495_Copy
Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes

A főpolgármester-helyettes asszony elmondta azt is, hogy az idei Színházak Éjszakája programkavalkádjában idén kiemelt helyet foglalnak el a színházi- és drámapedagógiai foglalkozások, beszélgetések a gyerekek számára. ?A legkisebbekre figyelünk, azokra, akikből ezáltal vidáman és értő módon színházba járó fiatalok, majd felnőttek, a gyerekeiket színházra nevelő budapestiek válhatnak? ? tette hozzá. A Színházak Éjszakának programjai közül kiemelte a Magyar Színház Szabó Magda regényéből készült Tündér Lala című előadását, a kisebbeknek a Kolibri Színház Meseolvasás című programját, illetve az Újszínház A Nagy ho-ho-ho horgász című darabjának előkészítését.

A színházak látogatottságát tekintve a főpolgármester-helyettes hangsúlyozta, hogy egyre többen járnak színházba: a színházak kihasználtsága már-már 100% körüli értéket mutat, sőt olykor túl is lépi azt. A főváros, ahogy Szalay-Bobrovniczky Alexandra is elmondta, támogatja a fővárosi színházakat, és szeretnének ?nem csak szellemileg jó gazdái lenni, de odaállni melléjük, akkor is, amikor meg kell szépülniük?.

Dr. Komáromi György, a Színházak Éjszakája projektvezetője elmondta, hogy lesznek megszokott, jól bevált programok, régi műsorszámok, illetve új programok is az idei rendezvényen. ?A színházak sajátja, hogy a legapróbb dolgokban is meg tud lepni minket és kiszámíthatatlan, igaz ez az idei Színházak Éjszakájára is. Tehát a megszokott programok sem a megszokott mederben fognak zajlani, mindig lesz valamilyen érdekesség, újdonság, és mindig valamilyen izgalmat tartogat a számunkra? ? magyarázta.

_D0A8551_Copy
Dr. Komáromi György, a Színházak Éjszakája projektvezetője

A projektvezető is hangsúlyozta a színházpedagógiai programok fontosságát az idei rendezvényen, majd szintén felhívta a figyelmet néhány programra: a Budapesti Operettszínházban Dr. Semmelweiss Ignác rendel címmel lesz ?vizuális műtőasztal?, a Baltazár Színházban fotókiállítás, a Játékszínben kulisszajárás, a Karinthy Színházban Piszkosak-koncert lesz, az Ódry Színpadon éjfélkor pedig Rómeó és Júlia előadással várják a közönséget. Lesznek továbbá beszélgetések a börtönszínházról a Ferencvárosi Pinceszínházban, a Radnóti Miklós Sínházban pedig a Színész leszek. Egy óra alatt című izgalmas programmal készülnek. Lesz sok improvizációs program, kulisszajárás, zenés program, színházi városi, kulturtörténeti séták, ez utóbbiban partnerük az Országos Színháztörténeti Múzeum (OSZMI) és a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) ? emelte ki Komáromi György. Hozzátette, hogy lesz számos akadálymentesített program is, valamint megvalósítják egyik régi ötletüket is és a Trip Színház hajóján egy after partyval készülnek.

Mácsai Pál, az Örkény István Színház igazgatója elmondta, hogy ?amikor Máté Gábor felvetette azt az ötletet, hogy miért nincs Budapesten Színházak Éjszakája, akkor azonnal lehetett érezni, hogy ez egy sikertörténet lesz, hiszen Budapest egy színházi város?. Hangsúlyozta, hogy évről-évre egyre nehezebb a színházak feladata, hiszen ?előkell szedni a fiókból? az addig még nem látott programokat, ugyanakkor ez ?pompás, mert ez azt jelenti, hogy fontos, és minden évben szeretnénk túldobni a korábban elért eredményeket?.

_D0A8482_Copy
Mácsai Pál, az Örkény István Színház igazgatója

A színházi- és drámapedagógiai foglalkozásokkal kapcsolatban Mácsai Pál hangsúlyozta, hogy ez már nem csak a gyerekeket érinti, hanem a felnőtteket is, hiszen a ?színházi- és drámapedagógia a közönséggel való párbeszédnek, a művészet közelítésnek egy minden életkort érintő területe ma már?. Az Örkény István Színház is kiterjeszti ezt és ezen foglalkozásokat már közprogramként tünteti fel a KÖZ-JÁTÉK: Színházi játékok felnőtteknek című rendezvényén, bevonva a felnőtteket is a színház programjába, gondolkodásmódjába, életébe.

Az igazgató felhívta a figyelmet az Örkény István Színház interaktív műsorfüzetére is, amely a https://im.orkenyszinhaz.hu/ oldalon érhető el, és amely az előadásokról szóló információk mellett játékokkal is várja az olvasókat, nézőket. ?Nagyon fontos számomra ebben az estében, hogy mindenféle színház jelen van benne. Ez azt jelenti, hogy esztétikai mércétől, fenntartói hovatartozástól, világnézettől, társulatmérettől, színművek megközelítésétől függetlenül szinte mindenki jelen van a Színházak Éjszakáján. Jó lenne, ha többféle felületen tudnánk egyszerre lépni és gondolkodni, talán ez erre is egy minta lesz? ? tette hozzá.

Az idei év újdonsága továbbá, hogy a GreenGo-val, Budapest első elektromos autómegosztó rendszerével fogott össze a Színházak Éjszakája. Amíg a korábbi években tömegközlekedési eszközök, bicikli és gyalogos útvonalak igénybevételére buzdították a közönséget a szervezők, most 18 órától éjfélig GreenGo transzfereket is biztosítanak a résztvevőknek, akik az autókat a Vígszínháznál és a Madách Imre úton találják majd meg. A karszalaggal rendelkező utasokat a GreenGo sofőrei szállítják majd a kiszemelt színházhoz.

_D0A8713_Copy

A programok kizárólag a karszalaggal látogathatók, amely megvásárolható a programban résztvevo? színházak szervezési osztályán vagy jegypénztárában, illetve a www.szinhazakejszakaja.hu és www.jegy.hu oldalon. A korlátozott nézőszámú előadásokra érdemes előzetesen helyet foglalni szeptember 10. és 16. között, a www.szinhazakejszakaja.hu oldalon. A programokról részletesebben a PestiEst különkiadásában, illetve a rendezvény honlapján lehet tájékozódni.

A Színházak Éjszakája Tarlós István főpolgármester úr védnöksége mellett dr. Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes asszony és a Fővárosi Önkormányzat támogatásával valósul meg.

RÉSZTVEVŐ SZÍNHÁZAK: ÁTRIUM, Baltazár Színház, Bethlen Téri Színház, Budapest Bábszínház, Budapesti Operettszínház, Dumaszínház, Erkel Színház, Hatszín Teátrum, Játékszín, József Attila Színház, Jurányi Inkubátorház, Karaván Színház, Karinthy Színház, Katona József Színház, Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, Magyar Színház, Momentán Társulat, Ódry Színpad I Színház- és Filmművészeti Egyetem, Örkény István Színház, Ferencvárosi Pinceszínház, Radnóti Miklós Színház, Rózsavölgyi Szalon Arts&Café, RS9 Színház, StúdióK Színház, Szkéné Színház, Trafó, TRIP, Turay Ida Színház, Újszínház, Vidám Színpad, Vígszínház.

Révy Orsolya/Kultúra.hu

Fotó: Csákvári Zsigmond