A várszínház igazgatója, folytatva az 1991-ben Sík Ferenc által elindított Shakespeare bemutatók sorát, 1999-től minden évben a nagy angol drámaíró egy-egy darabját állíttatja színpadra neves rendezők felkérésével.

Így eddig láthatták Beatrice Bleont, Kiss Csaba, Alföldi Róbert, Bocsárdi László, Sopsits Árpád, Szergej Maszlobojscsikov rendezést az elmúlt években. Ettől az évadtól a nyári hathetes összművészeti fesztivál kezdetekor, július első két hetében nemzetközi Shakespeare Fesztivált rendez a Gyulai Várszínház.

A szervezők célja, hogy legyen Magyarországon egy olyan rangos, nemzetközi Fesztivál, ahova a legjelentősebb Shakespeare előadásokat hívják meg itthonról és külföldről. A fesztiválon nem osztanak díjakat, a rangot a fesztiválon történő meghívás adja. A főprogramba az éves várszínházi Shakespeare bemutató mellé egy előadást a magyar nyelvterületről, kettőt külföldről hívnak. A kísérő programokban színesítik a műsort színházi előadások és más műfajok bemutatásával is: reneszánsz zenei koncertek, utcaszínházi előadások, alternatív színházi előadások, színművészeti egyetemisták előadásai, filmek vetítése, Shakespeare konferenciák, Shakespeare konyhája ? gasztronómia.

A meghívott előadások a hattagú Shakespeare Fesztivál Művészeti Grémium tagjai által kerül kiválasztásra. A Grémiumba Csiszár Imre rendezőt, Darvay Nagy Adrienne színháztörténészt, Koltai Tamás kritikust, Nagy András drámaírót, az Országos Színháztörténeti Intézet és Múzeum igazgatóját, Vidnyánszky Attila rendezőt hívta meg Gedeon József, a Várszínház igazgatója.

Az idei első fesztivál programja a napokban állt össze véglegesen. A július 5-től 17-ig tartó esemény minden napján legalább két programot szerveznek. A Gyulai Várszínház az idén két bemutatót tart a fesztiválhoz kapcsolódva a főprogram keretében. Július 5-én mutatják be a Shakespeare koszorú ? wwW.Shakespeare.hu című darabot, amely erre az alkalomra születik meg Vidnyánszky Attila rendezésében. A Shakespeare darabjaiból összeállított és a drámaíró életéről szóló mű egyszerre 3 helyszínen játszódik, mindenütt 3 felvonásban: a várban, a tószínpadon, a vár mögött. A közönség felvonásonként vándorol a helyszínek között, majd a végén a vár előtt mindenki találkozni fog. Az izgalmasnak ígérkező bemutató főszereplői kitűnő magyarországi színészek mellett a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház művészei lesznek.

A másik gyulai bemutatóra július 10-én kerül sor a Ladics- ház udvarán, ahol Benedek Miklós szerkesztésében és rendezésében Shakespeare Szonettjeit hallhatják. A színművészeti egyetem frissen végzett hallgatói nemcsak a szerelmes verseket adják elő, hanem egy keretjátékot is, amely Shakespeare egyik kortársa, a színész John Lacy, őfelsége színészének a visszaemlékezésein alapul.

Magyar nyelvterületről a sepsiszentgyörgyi Othello előadást választotta ki a grémium, amelyet Bocsárdi László rendezett és az előadást Románia 3 legjobb produkciója közé válogatták be. A darabot a művelődési központban láthatják július 12-én.

Két nap múlva az elmúlt év legjobb rendezése és előadása díjával jutalmazott román előadást láthatják a Craiovai Nemzeti Színház vendégjátékában. A Franciaországban élő világhírű rendező, Silviu Purcarate Shakespeare: Vízkereszt, vagy amit akartok különleges adaptációját a városi sportcsarnokban nézhetik meg.

Július 16-án a főprogram egyik szenzációjaként a világhírű litván rendező Oskaras Korsunovas, Shakespeare: Szentivánéji álom című darabját játsszák a tószínpadon. A világ egyik legtöbb fesztiváljára meghívott együttesének 1999-es előadását már több mint 40 városban láthatták. A litván színház dél-koreai turnéja után érkezik Gyulára.

A főprogramot a kijevi DAH Színház július 17-i produkciója zárja. Ők az Előszó a Macbethez című látványos produkciójukkal mutatkoznak be a várszínpadon.

A megnyitón a Royal Fanfare Ensamble reneszánsz harsona együttes fog játszani, amelynek tagjai professzionális szólisták Magyarország leghíresebb szimfonikus zenekaraiban.

Shakespeare hazáját a londoni Globe Theatre művészei képviselik. A világhírű előadók: John Ballanger udvari bolond, zsonglőr, Shakespeare-színész és a két muzsikus társa Sharon Lindoe és James Bisgood bemutatja, hogyan is szórakoztatták Shakespeare korában a nagyérdeműt az eredeti londoni Globe-ban, Shakespeare színházában. A Globe tehát július 15-én a gyulai várba költözik egy előadás erejéig.

Játszik angol népdalt, kocsmazenét, reneszánsz muzsikát július 12-én a várban az angol-magyar Simply English együttes is, akiknek vezetője évek óta hazánkban él, a pécsi egyetem angol tanszékén oktat.

Ingyenes koncertekre várják a nagyérdeműt szombat esténként hét órára a várba, ahol a gyulai Corvinus Együttes játszik reneszánsz muzsikát. Az Újvidéki Művészeti Akadémia tehetséges fiatal művészei Shakespeare: WYHAR című darabját adják elő a korosztály sajátos felfogásában. A fesztiválon neves rendezők: Orson Welles, Lawrence Olivier, Grigrij Kozincev, Franco Zefirelli ritkán látható filmjeit láthatják kétnaponta a Petőfi Filmszínházban és a Várszínház Kamaratermében.

Lesz egy széleskörű érdeklődésre számot tartó szakmai konferencia is A magyar Shakespeare címmel Shakespeare fordításairól.

A fesztivál ideje alatt Shakespeare konyhája működik a Corvin és a Kisködmön éttermekben, ahol speciális menüvel várják a gasztronómia híveit.

A fesztiválra jegyeket a Gyulai Várszínházban lehet kapni, infó: www.shakespearefesztivál.hu, tel.: 66/463-148.

A Gyulai Várszínház nyári programja

A Gyulai Várszínházban elmúlt évek sikeres koncepcióját folytatva ebben az évben is összművészeti fesztivált rendeznek a július 1-től augusztus 14-ig tartó szezonukban. A programot úgy állították össze, hogy ezen időszak alatt szinte minden nap legyen valamilyen esemény, és minden korosztály, ízlés találja meg a neki tetsző rendezvényt. Sikerül az idei fesztiválra is Magyarország vezető művészeit elhívni Gyulára, és néhány nemzetközi sztár is ellátogat a gótikus várba. Elkészült végre a vár, így a színház egy megújult nézőtérrel és színpaddal várja a művészetek barátait. A várszínpad mellett most is lesznek előadások a tószínpadon és a vár körül, de tartanak előadást a Ladics-házban is.

Az idén újdonság lesz a nemzetközi Shakespeare Fesztivál megrendezése július 5-től 17-ig, amelynek főprogramjára neves külföldi és hazai előadásokat hívnak meg, a kiegészítő programokban a nagy angol drámaköltőre emlékezve színházi előadásokat, zenei programokat, filmvetítéseket, tudományos ülést szerveznek, de Shakespeare konyhája címmel lesz gasztronómia is.

Az összművészeti fesztivál az idén is háromnapos Körösvölgyi sokadalommal kezdődik július elsején. Ez a színvonalas regionális népművészeti fesztivál, kézműves vásár méltán vívta ki a nézők egyhangú elismerését az elmúlt években. A kamarateremben a két éve elhunyt Szász Endre életművét mutatják be egy képzőművészeti kiállításon, amely július 4-től augusztus 13-ig látható. A színház első bemutatójára július 5-én kerül sor a Shakespeare Fesztivál nyitányaként. Vidnyánszky Attila rendhagyó előadást rendez Shakespeare koszorú címmel, amely egyszerre három helyszínen megy, és amelyen a nézők felvonásonként újabb helyszínekre vándorolnak bejárva a várat és környékét. A neves magyar szereplőgárda ? Blaskó Péter, Takács Katalin, Nemcsák Károly, Kamarás Iván, Nagy Ervin, Pálfi Katalin ? és a beregszászi társulat minden bizonnyal izgalmas előadást hoz létre Shakespeare műveiből és Shakespeare kalandos életéről.

A második bemutatóra szintén a Shakespeare Fesztiválon kerül sor , amikor Benedek Miklós szerkesztésében és rendezésében Shakespeare Szonettjei hangzanak el a színművészeti egyetem most végzős hallgatóinak tolmácsolásában.

A színház harmadik új bemutatója július 25-én lesz, amikor a Kossuth-díjas művész, Eperjes Károly első rendezését láthatják, Tamási Áron varázslatos szerelmi történetének a Vitéz léleknek a színpadra állítását a várszínpadon. A darab főszereplői: Őze Áron, Botos Éva, Koncz Gábor, Szakácsi Sándor, Nagy Anna, Horváth Sándor, Dengyel Iván, Bede Fazekas Szabolcs, Vasvári Emese, Ruttkay Laura lesznek.

A negyedik bemutatóra augusztus 10-én kerül sor, amikor a Bárka Színházzal közösen színpadra állított, Nobel-díjas belga író, Maurice Maeterlinck híres szerelmes történetét láthatják, a Pelléas és Mélisande című darabot. A januárban Párizsban Európa legjobb fiatal rendezőjének választott Balázs Zoltán által rendezett darabban Kálid Artúr, Varga Gabriella, Seress Zoltán, Varjú Olga, és Szikszai Rémusz játsszák a főszerepeket.

Új produkció lesz a Jézus utolsó szenvedéseit feldolgozó Passió augusztus 13-án, 14-én, amelyet Sopsits Árpád rendez és Horváth Csaba koreográfus készít. A prózai színészek Gazsó György, László Zsolt, Bertók Lajos, Varga Mária, Kerekes Vica, a táncosok a Közép-Európa Táncszínház művészei lesznek.

A musicalt a Miklós Tibor, Musical A-tól W-ig című könyve alapján készült válogatás képviseli a Piccoló Színház előadásában, amelyben 13 világsiker 44 dala hallható majd, a következő darabokból: Alul semmi, Bombay Dreams, Chicago, Fame, Hair, Jézus Krisztus szupersztár, Mamma mia, Miss Saigon, A nyomorultak, Rent, Szombat esti láz, West Side Story, We will rock you. Az énekesek között olyan sztárok lépnek fel július 20-án, mint Sasvári Sándor, Nagy Anikó, Makrai Pál.

Két nap múlva, július 22-én nemzetközi operasztároknak tapsolhatunk, amikor a Három tenor koncertjén színpadra lép Lee Jeong-Won, Vladimir Kuzmenko és Kairschan Scholdibajew, akik népszerű tenoráriákat adnak elő neves operaszerzőktől a tószínpadon a kibővített Reményi Ede kamarazenekar kíséretében.

Július 23-án a XIV. Gyulai Vár Jazz Fesztiválon a világ legjobb modern jazz dobosa, Dave Weckl és zenekara lesz a sztárvendég az USA-ból, itthonról a Dresch Quartet és először a hazai deszkákon, a gyulai születésű Hevesi Tamás és a Jazzlovers lép fel. Másnap a Vár Dixieland Fesztiválon a Benkó Dixieland Band mellett játszik a népszerű Hot Jazz Band és a Gyulai Big Band.

Augusztus 5-én és 6-án Lehár Ferenc: A mosoly országa című operettet nézhetik meg az érdeklődők neves operett énekesek: Udvarhelyi Boglárka, Balogh László, Csere László, Teremi Trixi, Kokas László, Bozsó József, Füsti Molnár Béla előadásában.

Lesz még diákszínjátszók fesztiválja, irodalmi humorfesztivál, zenés mesejáték ? Dörmögőék űrvendége ?, nyár esti szerenád és ingyenes bábelőadások is.