A járványhelyzet miatt most különösen fontos, hogy a kultúra különböző területein alkotók összefogjanak és közösen használják a rendelkezésre álló eszközöket és forrásokat. A készülő produkciók a színházak és a filmesek együttműködésének új fejezetét nyithatják meg. A fővárosi és vidéki színházak mellett egy határontúli színház alkotói is bekapcsolódtak a filmezésbe.

Az Aradi Kamaraszínház és a Mythberg Films együttműködésében, Pozsgai Zsolt rendezésében készül a Magyar Golgota című tévéfilm. Az alkotásTörök Ignác aradi vértanúnak állít emléket. A készülő filmet Pozsgai Zsolt író-rendező Nemescsói Tamásnak, a közelmúltban elhunyt magyar operatőr emlékének ajánlja, aki Török Ignác legközelebbi leszármazottja volt. Az eredeti színdarabot az Aradi Kamaraszínház 2019-ben, a vértanúk kivégzésének centenáriumán mutatta be.

A vidéki színházak közül

a székesfehérvári Vörösmarty Színház alkotóival Szikora János rendezésében március 15-én lesz látható az Ítélet és kegyelem című alkotás.

A Győri Nemzeti Színház Egressy Zoltán Kék kék kék című tragikomédiájából készít filmet Szűcs Gábor rendezésében.

A kaposvári Csiky Gergely Színház társulatával Olt Tamás és Vékes Csaba rendezők február végétől forgatják a Korai menyegző című filmet.

A Móricz Zsigmond Színház alkotócsapata márciusban Odegnár Róbert és Horváth Illés rendezésében Lélekpark címmel forgat vígjáték elemekkel tarkított krimit egy nyomozásról, amely váratlan fordulatot vesz a Nyíregyházi Állatparkban.

Az Ítélet és kegyelem forgatásán
Fotó: Simon Erika
A fővárosi színházak filmjei

Mátray László és Mikecz Estilla főszereplésével forog majd Vidnyánszky Attila (Nemzeti Színház) a Pécsi Országos Színházi Találkozón is díjazott, az Isten ostora című előadásából film.

Készül az Ecc-pecc a Thália Színház társulatával Madarász Isván rendezésében Szervét Tibor, Pindroch Csaba, Csőre Gábor és Szabó Erika főszereplésével.

A Kolibri Színház a több mint 400 előadást megélt Bors néni című sikerdarabból készít kisgyerekeknek szóló zenés családi filmet Novák János és Novák Emil rendezésében.

Karinthy Frigyes és írótársai, feleségeik és szerelmeik izgalmas élete elevenedik meg a márciusban készülő Frici és Aranka című filmben, melyet Juhász Anna rendez a Karinthy Színház társulatával.

Március közepén kezdődik a Budapesti Operettszínház csapatával Iványi Marcell cannes-i Arany Pálma-díjas alkotó rendezésben a Szétszakítottak című magyar történelmi film forgatása, amely hétköznapi huszonévesek sorsán át mutatja meg a trianoni békediktátum következményeit.

Nyitókép: Magyar Golgota, fotó: Galgóczy-Németh Kristóf/Mythberg Films.