A Tesla Labor kísérleti produkcióknak és a most alakult NARRATÍVA csoport bemutatóinak ad helyet. A színpad jóval nagyobb a Nagymező utcainál, a művészek szerint itt nem lesz olyan gond, hogy ha ketten bent vannak a színen, azon kell tanakodni, hol jöhet be még két ember.

Egy szórakozóhely szomszédságában, az emeleten nyílt meg a Radnóti Színház új játszóhelye. A Kazinczy utca turistákkal és kocsmákkal zsúfolt forgatagából egy belső udvaron át jutunk a Tesla Laborba, ahol esténként csaknem 180 nézőt fogadnak.

„Régóta kerestünk egy alternatív játszóhelyet” – fogalmazott Kováts Adél. A színház igazgatója hozzátette: a Laborban kísérleti produkciók kapnak helyet, inspiratív, fiatalos légkörben. A Radnóti Színház mellett az építkezés még várhatóan 2021 tavaszáig tart, így addig kénytelenek a korábbinál jóval kisebb színpadon játszani, a nagyobb teret igénylő előadásaikat pedig más pesti teátrumokban vendégeskedve tűzik műsorra.

Fotó: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond

A Kazinczy utcai épületet bérlik, az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatán nyert összegből fedezik a működtetés költségeit. „A cél, hogy a Tesla Labor idővel önfenntartóvá váljon” – tette hozzá Kováts Adél. „Nyitott, 21. századi, inspiratív teret álmodtunk ide, és szeretnénk lehetőséget biztosítani független alkotói csoportoknak máshonnan kiszorult előadásaik továbbjátszására.”

Három saját bemutatót tartanak az évadban a Kazinczy utcai játszóhelyen, az első premier október végén a Csillagképek című kortárs darab volt. Nick Payne kétszemélyes drámáját a Broadway-en is bemutatták Jake Gyllenhaall és Ruth Wilson főszereplésével. A hazai ősbemutatót Szilágyi Bálint rendezte. „Ez egy fizikus lány és egy méhész fiú szerelméről szól. A lány szerint, ha van szabad választás, akkor minden élethelyzet minden lehetséges kimenetele létrejött már egy-egy másik univerzumban. Az előadás ennek a kapcsolatnak a lehetséges kimeneteleivel játszik” – fogalmazott. A főszerepeket Lovas Rozi és Brasch Bence játsszák.

Kováts Adél és Alföldi Róbert
Fotó: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond

A második bemutató Franz Xaver Kroetz A vágy című előadása Alföldi Róbert rendezésében. „A történet arról szól, hogy miként keverjük össze magányunkban a fizikai vágyat az intimitással” – mondta. Hozzátette: a színpad mérete csaknem négyszerese a Radnótiénak, „akár a Ben-Hurt is el lehetne játszani”. Nem kell azon gondolkodnunk, hogyha bent van két színész a színpadon, hol jöjjön be még két ember – jegyezte meg. Húsz évvel ezelőtt Ascher Tamás már megrendezte ezt a négyszereplős darabot a Thália Színház stúdiójában, akkor 18-as karika került az előadásra.

A harmadik bemutatót a szerzői filmjeiről ismert Schwechtje Mihály rendezi, aki – a színészekkel közösen – írja a Gina című darabo. A történet szerint egy tíztagú fiútársaság „begináz” egy fiatal lányt. „Minket az érdekel, miként reagálnak az abúzusra az abban vétkes fiúk szülei.”

A Tesla Labor lesz a NARRATÍVA csoport otthona is. Az alkotói tömörülést négy fiatal rendező: Hegymegi Máté, Kovács D. Dániel, Pass Andrea és Szenteczki Zita alapította. Hosszútávú céljuk, hogy egy mobil színházi bázist teremtsenek meg egy kamion félpótkocsiján, hogy komplex színházi élményt adhassanak olyan helyeken, ahová a színház nem jut el. A hét évre szövetkezett alkotók indulását a Tesla Labor segíti, itt tartják majd az első évad négy bemutatóját, a Kurázsi és gyermekeit, a Törvényen belült, A jelentéktelent és A negyediket.

Nyitókép: Lovas Rozi és Brasch Bence a Csillagképek fotóspróbáján a Radnóti Tesla Laborban. Fotó: MTI/Mónus Márton