A Karinthy Színház is részt vesz az áprilisban kezdődő Nemzetközi Színházi Olimpián; a teátrum Mesemondó fesztivált rendez, emellett színházi alkotóműhelyeket, a Teatro Tascabilét és a Yorick Stúdiót látja vendégül.

Április 22-én két alkalommal, 17, majd 20 órától is látható a Karinthy Színházban a Yorick Kulturális Egyesület Eltűntek című előadása Sebestyén Aba rendezésében.

Az Interkulturális párbeszéd, a kortárs dráma szemszögéből című projekt tizedik kiadása alkalmából Elise Wilk német és Kincses Réka magyar nemzetiségű, romániai származású drámaírókat kérték fel, hogy a kivándoroltak és a Romániában maradtak szemszögéből írjanak az emigrálásról.

Az első szöveg, Elise Wilk Eltűntek című drámája egy erdélyi szász család történetét meséli 1945-től napjainkig.

A dokumentálás a szibériai kitelepítések túlélőivel és az 1990 után kivándorolt szászokkal készített interjúk, vallomásos „oral history” módszerrel írt könyvek, irattári dokumentumok és sajtóanyagok  alapján történt, de a szöveg maga a szerző személyes tapasztalataiból ihletődött. A történet három részre tagolódik, Románia történelmének három kulcsfontosságú eseményéhez kapcsolódva: 1944–1945, amikor a németeket szovjet munkatáborokba deportálták, 1989–1990, a romániai forradalom, melyet a német kisebbség tömeges kivándorlása követett, valamint 2007, Románia csatlakozása az Európai Unióhoz.

Az előadás egyik kulcsszerepében az emigrációban élő és a marosvásárhelyi színházi életbe hosszú kimaradás után visszatérő Szilágyi Enikőt láthatja a közönség. Az előadás további szereplői Bajkó Edina, Scurtu Dávid, Szabó János Szilárd, Tóth Zsófia és Sebestyén Aba. A zeneszerző Cári Tibor, a díszlet- és jelmeztervező Sós Beáta, a dramaturg Cseke Tamás, a rendezőasszisztens Máthé Barbara. A szöveget Albert Mária fordította magyarra. Az előadást magyar nyelven, román felirattal játsszák.

Nyitókép: Eltűntek