Két határon túli színházi társulat koprodukciójában mutatják be Shakespeare A vihar című drámáját Budapesten a 10. Nemzetközi Színházi Olimpia keretében.

A marosvásárhelyi Spectrum Színház és az egyetlen ukrajnai magyar színtársulat, a beregszászi Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház közös darabjának hazai bemutatója április 21-én lesz a József Attila Színházban.

A két határon túli társulat először vállalkozott arra, hogy közös produkciót hozzon létre Török Viola, a Spectrum Színház művészeti vezetője rendezésében. A közös előadás ősbemutatóját a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban tartják április 19-én.

Shakespeare utolsó színművében az elveszett reneszánsz újrateremtésének reményét villantja fel. A vihar – amelynek során életek és életterek zilálódnak szét vagy akár szűnnek meg – ismert és ma is aktuális jelenség, konkrét és átvitt értelemben egyaránt. Ugyanakkor felmutatja a nézőknek az újrakezdés reményét a semmiből vagy éppen az újonnan felfedezett lehetőségekből.

„A darabban fontos szerepet kap a néptánc és a népzene, hiszen az európai reneszánsz zenei és táncbeli örökségét a ma is élő dallamokban, táncokban éltetjük tovább, hogy mint Prospero varázspálcájával, mi is kísérletet tegyünk az európai kultúra visszateremtésére” – fogalmazott Török Viola rendező.

A beregszásziak többször vendégszerepeltek már a Spectrum Színházban. A Petőfi-emlékévhez kapcsolódóan tavaly A helység kalapácsa című művet mutatták be Marosvásárhelyen, idén a vásárhelyiek a Bolond Istókkal vendégszerepelnek Beregszászban. A beregszászi és marosvásárhelyi színészek január óta próbálják az új előadást.

A kárpátaljai színészeket az ukrajnai háborús nehézségek komoly kihívások elé állították, ám a beregszászi magyar színház a hadiállapot ellenére a mai napig működik. A nagyrészt Magyarországon tartott próbákkal és előadásokkal párhuzamosan a beregszásziak Kárpátalján is játszanak, a két ország között ingáznak heti rendszerességgel, hogy otthoni feladataikat is el tudják látni.

A bemutató után legközelebb április 26-án és 27-én tekinthető meg az előadás Kisvárdán, majd június 1-jén Kőszegen láthatja a közönség a különleges koprodukcióban készült darabot. Az előadás létrejöttében a budapesti Nemzeti Színház és a Budapesti Operettszínház nyújtott segítséget.

Nyitókép forrása: a Spectrum Színház Facebook-oldala