fbpx

Színházművészeti díjakat adtak át

A 2001-ben a MASZK Országos Színészegyesület és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma által alapított, 500 000 Ft díjazású Gobbi Hilda-díjat idén Papp János vehette át sokszínű művészi munkájáért, klasszikus és modern drámákban nyújtott alakításaiért, igényes szerzői estjeiért.

A szintén 2001-ben létrehozott, 250.000 Ft pénzjutalommal járó Soós Imre-díjat minden évben két pályakezdő színművész nyeri el. Idén a fiatal színészgeneráció két sokoldalú, kitűnő teljesítményt nyújtó tagja: Mikola Gergő, a Pécsi Nemzeti Színház, illetve Molnár Áron, a Vígszínház művésze vehette át a kitüntetést.

A 1998-ban alapított, fejenként 300 ezer forint juttatással járó Hevesi Sándor-díjat három, Magyarországon élő és alkotó színházművész vagy a színházért dolgozó személy kaphatja.

Bagossy László rendező az elismerést a német nyelvterületen végzett kiemelkedő, a magyar színházat és kortárs drámát népszerűsítő tevékenységéért kapta. Szakács Györgyi jelmeztervező művészi munkásságának nem csak a nemzetközi jelenlét, hanem a szinte minden műfajban való jártasság a jellemzője; kiemelten sokat tesz a magyar vizuális kultúra, a magyar színház külföldi elismertetéséért.

Urbán András rendező 2006 óta a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház igazgatója. A szegedi MASZK támogatásával alakuló Urbán András Társulatában hoz létre előadásokat, emellett dolgozik Újvidéken, Bulgáriában, Németországban, alkotóműhelyt vezet Romániában.

A rovat további cikkei