fbpx

Színművészeti fesztivál az SzFE-n

_D0A1271_Copy
Nagy Péter István, Kiss Csaba és Balázs Gábor (balról jobbra)

Második alkalommal rendezik meg a FACT fesztivált az SzFE-n, ahol konferenciák, előadások, verbális és nonverbális produkciók várják az érdeklődőket február első hétvégéjén. Az idei FACT-on a színházzal kapcsolatos rendezvények mellett a film is nagy hangsúlyt kap. Az SzFE Film- és Médiaintézet hallgatóinak diploma- és vizsgamunkáit az Uráni Nemzeti Filmszínházban vetítik majd.

?A Színház- és Filmművészeti Egyetem tavalyi seregszemléje olyan sikeres volt, hogy az egyetemek elkezdtek érdeklődni iránta. Abban bízom, hogy az idei alkalom ezt a hírnevet még jobban elmélyíti majd? ? mondta Kiss Csaba rendező, az SzFE osztályvezető tanára, a FACT fesztivál művészeti vezetője a január 17-ei sajtótájékoztatón. Hozzátette: ?Ahhoz, hogy igazán megkülönböztethessük a FACT-et a többi külföldi színművészeti fesztiváltól, valamilyen specialitással kellett előrukkolnunk. Azt találtuk ki ? melyben az intézet maximálisan partner volt ?, hogy kihasználjuk az egyetemnek azt a jellegzetességét, hogy színházi és filmes képzés is zajlik a falain belül. Ennek eredményeképpen tehát, ahogy Kiss Csaba fogalmazott, szinte ?mindennapra jut majd olyan filmes esemény, amely kiegészíti a színházban zajló előadásokat, programokat.?

_D0A1218_Copy

Kiss Csaba az idei fesztivállal kapcsolatban egy másik különleges kezdeményezésre is felhívta a figyelmet: ez alkalommal is igyekeznek nyitni a társművészetek, a képzőművészet, a színházi látványban érdekelt hallgatók felé. ?A tavalyi fesztiválon is volt kiállítása a Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE) díszlet- és jelmeztervező szakos hallgatóinak, idén pedig a Kaposvári Egyetemmel közösen rendeznek kiállítást, melyen makett-, jelmez- és bábterveket lehet majd látni. Ez is újdonság a külföldi egyetemek számára: a keleti blokk országaiban elég sok helyen megfér egymás mellett a színház és a látványtervezés, viszont a nyugati egyetemeknél jellemzőbb az, hogy a színészképzés elkülönül a filmes és a képzőművészeti képzésektől? ? tette hozzá.

A színművészeti seregszemlén a müncheni, a prágai, a brnói, a bukaresti, a reykjavíki és a versciói, valamint a budapesti és a kaposvári egyetemektől láthatunk előadásokat; a hallgatók a tavalyi fesztiválhoz képest kétszer annyi, összesen 16 produkcióval készülnek. A rendezvény házigazdája, az SzFE négy előadást mutat be, a svájci Verscióban működő Accademia Teatro Dimitri három előadással készül, a prágai DAMU-tól szintén több produkció lesz látható. A művészeti vezető kiemelte a reykjavíki Izlandi Művészeti Akadémia A szerződés című produkcióját és a bukaresti színház- és filmművészeti egyetem Az ember tragédiája nyomán készült produkcióját.

A produkciók mellett kísérő események is lesznek: minikonferenciák keretében tanácskozásokat tartanak. Valamennyi magyar színészképző egyetemről hívtak meg szakmai és gyakorlati tanárokat (Újvidék, Kolozsvár, Marosvásárhely, Kaposvár, Budapest), akik arról beszélnek majd, hogyan lehetne a magyar színészképzésben rejlő irányokat, tartalékokat, közös szándékokat erőteljesebben képviselni. A záróeseményen bemutatkoznak a kaposvári, a marosvásárhelyi és a budapesti színművészetis hallgatók, valamint a drámapedagógiai osztály is.

_D0A1213_Copy

Kiss Csaba elmondta, hogy az idegen nyelvű előadásokat magyar felirattal, a magyarul beszélőket angol felirattal adják elő a diákok, melyek fordítása és készítése a dramaturg hallgatók érdeme. A szakmai beszélgetéseket a filmes tanszék segítségével a műsorszerkesztő növendékek vezetik majd, akik így élesben is kipróbálhatják a riporteri és a beszélgetésvezetői készségeket, melyeket az egyetemi tanulmányaik során sajátítottak el. A TV-szerkesztők napi híradót készítenek a FACT-ról, ezt szintén angol felirattal lehet megtekinteni. ?Ahhoz képest, hogy egy pici fesztiválról van szó, és anyagilag is szerény keretek között működünk, tartalmilag és hatásában mégis jelentős seregszemléről beszélhetünk? ? foglalta össze a fesztivál ötletgazdája. Hozzátette, hogy az alkotókat a FACT teljes ideje alatt vendégül látja az SzFE, így valódi találkozások, érdemi párbeszédek, későbbi együttműködések jöhetnek létre.

A január 17-ei sajtótájékoztatón Balázs Gábor, az SzFE Film- és Médiaintézetének vezetője kiemelte: ?A filmes és a színházi kreatív szakmáknak szinte minden területét oktatjuk itt, az egyetemen. Így olyan komplexitás jellemző a fesztiválra is, amely a világon nagyon kevés helyen van.? A hallgatók diploma- és vizsgafilmjeit február 1-jén és 2-án vetítik az Uránia Nemzeti Filmszínházban, emellett a külföldi vendégek is hoznak kisfilmeket.

_D0A1264_Copy
Kiss Csaba és Balázs Gábor

Kiemelte, hogy bár hagyományosabb oktatás folyik a képzésben, mégis folyamatosan keresik az új irányokat a képzések megreformálására. Ennek segítésére egy minikonferenciát hoznak létre a FACT-en belül, amely kifejezetten a filmes képzés jelenét és jövőjét fogja tárgyalni. ?Lesznek nemzetközi előadóink, de a magyar rész is erős lesz: a Magyar Filmalap is képviselteti magát? ? mondta az intézményvezető. A filmes szekció kísérő eseményei között lesz egy minikonferencia Fábri Zoltán egykori egyetemi tanárról is, akinek tavaly októberben ünnepelték születésének 100. évfordulóját, és most pályatársai és diákjai méltatják munkásságát. Lesznek filmhangról szóló előadások, és terítékre kerül a 35 mm-es film is, melyet bár az amerikai mozikból már száműztek, most mégis a reneszánszát éli. A Saul fia című Oscar-díjas magyar film is 35-ös filmmel készült, így az utóbbi előadást a film operatőre, Erdély Mátyás fogja tartani. A filmes szekció fesztiváligazgatója Enyedi Ildikó lesz.

A sajtótájékoztatón a diákokat Nagy Péter István, az SzFE harmadéves fizikai és színházi koreográfus-rendező szakos hallgatója képviselte, aki egyben Euripidész Bakkhánsnők című művét állítja színpadra a FACT-en. ?Az egyetemi évek alatt be vagyunk szorítva a négy fal közé, és ha van is másik egyetem, amellyel kapcsolatba kerülhetünk, akkor is kevés lehetőségünk van arra, hogy szélesebb körben is bemutatkozhassunk. A fesztivál találkozó-jellege ritka alkalmat teremt arra, hogy kicsit belepillantsunk más egyetemek munkáiba, életébe, abba, hogy ki hol tart, és ezáltal még több tapasztalattal gazdagodhassunk.?

_D0A1274_Copy
Nagy Péter István

A FACT fesztivál a Nemzeti Kulturális Alap és a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával valósul meg, a filmes szekciónak pedig fontos partnere a Magyar Nemzeti Filmalap. Ahogy Kiss Csaba hozzátette: a Színház- és Filmművészeti Egyetem egy európai szervezet, az E:UTSA (Europe: Union of Theater Schools and Academies) tagja, amely egyúttal 14 európai elitegyetem gyűjtőhelye is. Ezáltal a kontinens színművészeti egyetemei között jobb a kapcsolattartás és folyamatosabb a kommunikáció.

Részletes program és további információ az SzFE/FACT oldalon található.

Kultúra.hu/MTI

Fotók: Csákvári Zsigmond

A rovat további cikkei