keresztesgabor_balazsjuli_juhaaszandras_kalmaneszter_nagyfruzsina_600x371.png
Keresztes Gábor, Balázs Juli, Juhász András, Kálmán Eszter, Nagy Fruzsina

Az ismert színházi tervezőkből álló csapat a PIM ? OSZMI nyílt pályázatára jelentkezve kapott felkérést a prágai kiállítás létrehozására. Az alkotás egy videóra és ledfalra alapuló komplex építmény, mely kívül visszatükrözve mutatja környezetét, elmosva a térbeli határokat, belül homokdűnéket megsokszorozva kietlen és végtelen sivatag benyomását kelti. Az alkotók értelmezésében: ?Míg az installáció tágas nyitott alsó terével és csupa tükör felületével kívülről kellemesen hívogató, addig a belsejében teljesen el vagyunk zárva a külvilágtól.

Akár a fejét a homokba dugó strucc, aki tudomást sem vesz arról, hogy mi zajlik a valóságban.?


pq2019_dune_005_foto_juhasz_andras_600x349.png
Végtelen dűne

A Prágai Quadriennálé fődíját, az Arany Triga Díjat az Észak-Macedón Köztársaság Ez az épület valóban beszél című installációja nyerte el.

Az Országok és régiók szekció legjobb kiállítása díjában részesültek a magyar kiállítás mellett Franciaország Mikrokoszmosz és Katalónia Leendő akciók (Katalónia 2004-2018) című installációi. A Quadriennálé díjazottainak teljes listája elérhető itt.

A 79 ország 800 művészének alkotását felvonultató világkiállítás 2019. június 16-ig látogatható.

A díjnyertes installáció mellett Magyarország a Diákszekcióban és a Fragmentumok kiállításon is képviselteti magát.

A Magyar Képzőművészeti Egyetem és a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karának együttműködésében valósult meg a Mi van a felhőben? című installáció. A közös munkába Molnár Zsuzsa és Zeke Edit kurátorok a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemről és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről is bevontak hallgatókat.


pq2019_dune_002_foto_juhasz_andras_600x400.png
A Végtelen dűne alulnézetből

A színházi emlékezet témája köré szervezett Fragmentumok szekcióban Nagy Fruzsina Andrássy úti villa elnevezésű jelmeze szerepel Nagy Fruzsina és Juhász András installációjában.


gordon_eszter_jelmez1_600x5311.png
Nagy Fruzsina: Andrássy úti villa című jelmezeFotó: Gordon Eszter

A tervező alkotása 2009 óta a PIM ? Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet gyűjteményének részét képezi.

A magyar részvétel szervezője és főkurátora a Petőfi Irodalmi Múzeum ? Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, a kiállítás az EMMI és az NKA támogatásával valósulhatott meg.

Forrás és fotók: Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet