fbpx

Francia vígjáték orosz szellemben

A produkciót több Moli?re-díjra is jelölték. A darab népszerűsége olyannyira meggyőző volt, hogy az alkotók 2012-ben filmet is készítettek belőle, megtartva a színházi előadás szereplőgárdájának nagy részét, sőt, a drámaszöveg iskolai elemzések tárgyává vált. A francia vígjáték nem véletlenül vonz nagyszámú, lelkes közönséget: szórakoztató, jó humorral és kedélyesen szembesít az apró emberi gyarlóságokkal, és igazi, filozófiai kérdéseket is pedzeget. A történet szerint Pierre és Elisabeth hosszú évek óta élik a francia felső középosztály boldog hétköznapjait két gyermekükkel. Vacsorára várják Elisabeth testvérét, Vincentet és annak várandós feleségét, illetve gyermekkori barátjukat. A marokkói fogások és francia borok fogyasztása jó hangulatban telik, mígnem Vincent ki nem böki, hogy milyen nevet választott hamarosan születő fiának. A kis társaság tagjai felhördülnek, és míg a leendő apát igyekeznek meggyőzni döntése helytelenségéről, akarva-akaratlan, indulatos és már-már túlságosan őszinte vélemények, mondatok hangzanak el. A parázs vita idővel túllép a névválasztás problémáján, felszakadnak a múlt fájó sebei és napvilágra kerülnek a jelen titkai.

044_hogyan_nevezzelek_17-04_07

 

Ilja Bocsarnikovsz két évadon keresztül rendezett Rigában, a ?Yorick? Stúdiószínázban olyan nagy sikerű darabokat, mint Cervantes Don Quijotéja vagy Shakespeare Rómeó és Júliája. Az utóbbi produkcióval elnyerte Lettországban a legjobb előadásnak, valamint a legjobb rendezőnek járó díjat. Több előadást rendezett a Gubkin Egyetemen, és színészként dolgozott a Sztanyiszlavszkij Színházban, Moszkvában, 2010 óta pedig a moszkvai Színművészeti Egyetem adjunktusa. Mint mondta: származását a debreceni rendezés kapcsán sem akarta és tudta levetkőzni: ?Bár a Hogyan nevezzelek? komédia, talán azért, mert orosz vagyok, ebben is meg kell keresnem azt, ami komoly és mély. Egyik kedvenc filmem a Forrest Gump, amely tele van drámai helyzetekkel, igazán emberi problémákkal, de az egész annyira derűs és vicces, hogy éppen ezért nagyon tud működni. A most készülő előadás is telis-tele van olyan pillanatokkal, melyek megnevettetik majd a közönséget. Egy családról és a barátaikról szól, akik együtt vacsoráznak, és ez alatt a két óra alatt rengeteg minden kiderül mindegyikükről. Ezek az új információk megdöbbentik a szereplőket, ami nagyon vicces helyzeteket teremt, de hiszek abban, hogy a közönség érezni fogja, hogy ez több mint poénok sora, hiszen közben olyan témákról beszélünk, mint a szeretet, a család és a barátság.?

089_hogyan_nevezzelek_17-04_07

 

Mészáros Tibor játssza Vincent szerepét. Azét a Vincentét, aki felbolygatja az értelmiségi lét állóvizét: ?A Hogyan nevezzelek? figurái nagyon életszerűek, természetesek, de idővel kiderül róluk, hogy van egy álarcuk, egyfajta megfelelési kényszer vezérli őket is. Vincent érdekessége leginkább felszínességéből fakad, illetve abból a szabadságból, ahogy a saját életét és másokét is felszínesen kezeli. Rámutat arra, hogy mennyire a külsőségekben élnek az emberek és mennyire kevés is elég, hogy kivetkőzzenek magukból. Igazi provokatőr, aki rendkívül élvezi, hogy az embereket saját magukkal állítja szembe.?

 

Az előadás bemutatója április 7-én volt a Víg Kamaraszínházban.

 

Szereposztás

Vincent ? Mészáros Tibor

Claude ? Mercs János

Pierre ? Vranyecz Artúr

Elisabeth ? Majzik Edit

Anna ? Zeck Juli

Françoise ? Ráckevei Anna

Lány ? Gemza Villő / Hegyesi Rozália

 

Díszlet-és jelmeztervező ? Marfa Gudkova

Ügyelő ? Sárkány Gyula

Súgó ? Ozoroczki Erika

Rendezőasszisztens ? Sóvágó Csaba

Rendező ? Ilja Bocsarnikovsz

A rovat további cikkei