tanyaszinhaz
Magyar Attila, a Tanyaszínház elnöke

Lénárd Róbert darabja az Y-generációról, a fiatalok útkereséséről, döntési helyzeteiről szól. A cselekmény azt követi, hogyan találja fel magát egy maréknyi diák, akik egy valóságshow szereplői lesznek, és kénytelenek az internet és a technikai vívmányai nélkül kommunikálni egymással. Az előadást Puskás Zoltán viszi színre, aki arra keresi a választ, hogy ?a mai fiatalok” miért olyanok, amilyenek, ki tehető felelőssé a helyzetükért.

A generációs különbséget a fiatalok és az idősebbek között a show műsorvezetőjével kialakított kapcsolaton keresztül láttatják a készítők. Az előadásban megjelennek finom utalások a jelen társadalom folyamataira, például az elvándorlásra.

tanya
Jelenet a Tanyaszínház egy tavalyi előadásából

A társulat összetétele folyamatosan változik, ezúttal az Újvidéki Művészeti Akadémia hallgatói mellett az idén díjazott középiskolás és amatőr színészek vehetnek részt az előadásban, az idén összesen mintegy húszan.

A turné ugyan július 17-én kezdődik, a hivatalos bemutatót viszont Tanyaszínház központjában, az észak-bácskai Kavillón július 20-án tartják. Az augusztus 8-ai zentagunarasi előadás a világhálón is követhető lesz élőben, az utolsó előadást pedig augusztus 12-én láthatja a közönség Bogarason.

A vajdasági Tanyaszínházat 1978-ban alapították, korábban csacsifogattal, ma már traktorral járja a vajdasági falvakat. Olyan helyekre mennek, ahol nincs alkalmas terem a kőszínházak előadásainak befogadására. A Kárpát-medencében egyedülálló társulat vendégszerepelt már a szlovéniai Muravidéken, Horvátország magyarlakta településein és Magyarországon is. Tavaly Magyar Örökség Díjjal tüntették ki őket.