Eck_Imre_koreografus
Eck Imre koreográfus
Fot forrása: Pécsi Balett Archívum

A pécsi önkormányzat 2005-ben hozta létre az Eck Imre Közalapítványt, Eck Imre munkásságának és emlékezetének életben tartására. Egyidejűleg díjat alapított azért, hogy Eck Imre művészetének méltó folytatóit, szemléletmódjának, színház-alkotói tevékenységének továbbfejlesztőit, elismerésben részesíthesse.

Eck Imre nevéhez kötődik a Pécsi Balett megalakulása, s közel 30 évig volt a Pécsi Balett igazgatója, művészeti vezetője, az 1980-as évek végéig koreográfusa.

Az idei díjazott, Goda Gábor hídtervezőnek készült, ám harmadévben megszakította egyetemi tanulmányait, 1981-ben megkezdte színházi és tánctanulmányait az M. Kecskés András vezette Corpus pantomimegyüttesben, másfél évig a Kecskeméti Katona József Színház mozgásszínház tagozatának volt tagja.

goda_gabor
Forrás: figura.ro

Tanult mozgásszínház rendezést, kontakt improvizációt, és 2005-ben, huszonöt év szakmai múlt után szerezte meg koreográfusi diplomáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. 1985-ben alapította saját társulatát, az Artus Kortárs Művészti Egyesületet. 1989-től oktat kontakt improvizációt Magyarországon és külföldön.

Goda Gábor eddigi művészi pályája egyszerre képviseli a magyar és európai értékeket, a művészeti ágak komplexitásában és egymást erősítve fejezi ki az emberi élet érzelmi-gondolati világát, szolgálja az alkotás és a befogadó értő kapcsolatát.

Eck Júlia, az Eck Imre Közalapítvány kuratóriumának elnöke a díjátadón elmondta, hogy Goda Gábor hasonlóan innovatív szemléletmódot képvisel a 21. században, mint Eck Imre tette a 20. században. Goda Gábor a díj névadójához hasonlóan egy kísérletező, kreatív művész, aki olyan alkotóműhelyt hozott létre, amelyben a társulat tagjai, munkatársai és alkotótársai is egyben.

A közalapítvány hetedik alkalommal adta át az elismerést.

Forrás: MTI, bama.hu