fbpx

Hét színház újulhat meg

A több mint százéves múltra visszatekintő, kaposvári Csiky Gergely Színház felújításához a kormány mintegy kilencmilliárd forintot biztosít. A beruházás révén a színház hasznos alapterülete a jelenlegi 5764-ről csaknem 10 ezer négyzetméterre nő. Jelenleg a bontási munkálatok zajlanak. A felújított épületben az első előadást 2019 őszén tekinthetik meg a nézők.

1200px-Csiky_gergely_szinhaz
Fotó: hu.wikipedia.org

A debreceni Csokonai Nemzeti Színház 6,35 milliárd forint kormányzati támogatásból korszerűsödik. A színház a tervek szerint 2019 tavaszán zár be, a megújult épületbe 2020 őszén költözhet vissza a társulat. A projekt a Színészház felújítását is tartalmazza.

debrecen-csokonai-szinhaz-original-56278
Fotó: jegy.hu

 

A Veszprémi Petőfi Színház a műemléképület eredeti terveihez igazodó rekonstrukciója 2020-ra történik meg, melyhez a kormány 9,28 milliárd forint támogatást nyújt.

ujpetofiszh-05-600p
Fotó: petofiszinhaz.hu

 

A Győri Nemzeti Színház az egyetlen a vidéki kőszínházak közül, amely építése, azaz 1977 óta nem esett át komplex felújításon. A fejlesztés magában foglalja a környező utcák burkolati felújítását, illetve a színház előtt sétálóutca kialakítását és két mélygarázs megépítését is. A teljes projekt költségigénye mintegy 20 milliárd forint, amelyből a színház felújítása nyolcmilliárd forint. A tervező kiválasztására az önkormányzat tervpályázatot írt ki.

gyoriszinhaz
Fotó: infogyor.hu

Tervben van a szolnoki Szigligeti Színház felújítása is. Ennek előkészítéshez a kormány biztosította a szükséges 250 millió forintot, melyből az engedélyes és kiviteli tervek elkészültek. Ezt követően születhet döntés a beruházás szakmai programjáról és forrásigényéről.

_CSI6522-Szigligeti-Sznhz
Fotó: szigligeti-szinhaz.hu

A Nemzeti Színház színpadtechnikai korszerűsítéséhez, a lámpatestek, műszaki eszközök cseréjéhez a kormány 2017 végén kétmilliárd forintos támogatást biztosított. A beruházás miatt a színháznak nem kell bezárnia, az 2018?2019-ben, elsősorban a nyári leállások idején megvalósítható.

nemzetiszinhaz_eoriszabozsolt
Nemzeti Színház
Fotó: Eöri Szabó Zsolt

 

A Thália Színház rekonstrukciója 1998-ban fejeződött be, a Mikroszkóp Színpad azonban jelenleg is az 1967-es átépítés műszaki állapotában van. A kormány 985 millió forintos támogatásával és a Budapest Főváros Önkormányzat 400 millió forintos hozzájárulásával 2018 második félévében elkezdődhet az a beruházás, melynek eredményeként a Mikroszínpad a Thália Színház teljes értékű játszóhelyévé, korszerű technikával felszerelt, akadálymentesített, 150 fős nézőterű színházteremmé válhat. A beruházás része a Thália Színház infrastruktúrájának fejlesztése is. A Thália Színház korszerűsítése és a Mikroszínpad felújítási munkálatai miatt a 2017/2018-as évad április 30-án zárul.

thalia
Thália Színház

A rovat további cikkei