Hintak
Soltész Bözse és Peremartoni Krisztina

Lackfi János Vilmos-díjas drámáját 2017-ben mutatta be a Zsámbéki Színházi Bázis, Peremartoni Krisztinával és Soltész Bözsével a főszerepben. Az előadást és alkotóit 2018-ban Mátyás Irén-emlékdíjjal ismerték el.
A Hinták című dráma egy zsámbéki idős asszony történetén alapul, az adja a különlegességét, hogy a súlyos, de mindennapos tragédiákat összesűrítő anya-lánya történetet egybeszövi Avilai Nagy Szent Teréz és Lisieux-i Kis Szent Teréz legendájával. A két szálat a hintamotívum, a földhöz kötöttség és a repülni vágyás szimbóluma köti össze.

 

A színdarab remek lehetőség két kitűnő színésznőnek, hogy ebben a látszólag banális történetben rátaláljanak a születés és halál közt feszülő élet legfontosabb titkára. A belenyugvó megértés, a döntéseink és azok következményei csak látszólag vannak a mi kezünkben.

A Hinták a lét misztikájáról szól, metafizikus dolgokról beszél. Arról, hogy választhatunk-e a létezés és nem létezés között. Arról, hogy nálunk van-e döntés. Arról, hogy van-e jogunk dönteni ? nyilatkozta a darabról Galgóczy Judit, rendező.