A Mátyás király Fekete seregének legbátrabb és legerősebb hadvezérének, Kinizsi Pálnak várában életre keltjük a történelmet, felidézzük a reneszánsz kort. A két napos időutazás során gyermekelőadásokkal, Csobánc vitézei korhű fegyverbemutatójával, Szelidnek középkori világzenei forgatagával, vásárral, pónizással várjuk a látogatókat. A régi mesterségek is bemutatkoznak, kipróbálhatják a gyermekek, milyen kovácsnak lenni, vagy éppen fazekasnak. Betekintést nyerhetnek a papírmerítő műhelybe, a várnyomdába, megmászhatják a Kinizsi vár tornyát, íjászkodhatnak, de akár az érmeverés tudományát is elsajátíthatják a vendégek.

szelidnek_kinizsivarral

Egész nap működik a gyerekek körében legnépszerűbb korabeli játszópark, körhintával, lovagi játékokkal és pihenést nyújt a családok számára a szalmavár. A gyerekeket az Igazság kútjából kicsorduló klasszikus, jól ismert és kedvelt népi mesék, mondák repítik el az idők felett, így az Igazmondó juhász mesejátéka, a Kiskakas és a gyémánt fél krajcár vagy épp A csillagszemű juhász történet. A fesztivál második napján vehetnek részt a Balaton-felvidéki Nemzeti Park interaktív játszóházában vagy épp a Felelős Szülők Iskolája és a Móra Könyvkiadó kreatív foglalkoztatójában. Az utóbbi helyszínen percek alatt a látogató kisfiúk és kislányok lovagok, vitézek és hercegnők lehetnek, alkothatnak, akár a vár által meghirdetett rajzpályázatra is.

A két napos fesztivál programkínálatából kiemelkedik a Gyulaffy László Hagyományőrző Bandérium , avagy Csobánc vitézei műsora, akik korhű ruhákba öltözve mutatják be a XVI. század jellegzetes fegyvereit, amelyeket a levéltárban talált leírások alapján eredeti formában készítettetek el. Használatával és működtetésével ízelítőt kaphatnak a látogatók a kor harci vitusáról. A vitézek történelmi vetélkedőt, párbaj bemutatót is tartanak majd, ahol a török-magyar idők támadó és védő fegyverei kapnak főszerepet; a szablya, a kelevéz (dárda és a csákány fokos.

A fesztivál második napján, szombaton, igazi középkori forgatagba cseppenhet a látogató, ennek egyik legfontosabb hangulati elemét, a korhű ruhákba öltözött zenekar teremti meg. Saját stílusukról így fogalmaz a Szelidnek Középkori ? Világzene Forgatag csapata: “Ez a falakat mozdító hangerejű, ha kell, halk hangszereket fújó, pengető, ütő, vágó és tekerő banda korábbi felállásokból bontakozott ki, Török Vidor és barátai zenészeiből. Korhű ruháikkal és hangszereikkel kiváló aláfestői a várjátékok, hagyományörző, népi, történelmi rendezvényeknek. A zenészek zenélnek, csata, lakoma alá egyaránt. Mivel hangszereik nem mindennapiak, ezért stílusuk sem az. Zenénkkel idő- és világkörüli utazásba (középkortól, Arábiától- Isztambulon át Magyarhonig) csábítják el áldozatainkat, kiknek fülük s táncos lábuk van.”

 

A vár időszaki kiállítása ? Történelmünk nagyjai címmel ? egész évben megtekinthető a várkápolnában, ahol 31 neves történelmi magyar mellszobrából nyílt kiállítás márciusban, Nimródtól a 1848-49 es hősökön át egészen Wass Albertig. A munkák Túri Török Tibor, keszthelyi művész keze munkáját dicsérik.

 

A gasztronómia kalandozások keretében a hagyományos receptek alapján elkészített étkek várják a látogatókat. Természetesen lehetőség adódik a vár közelében lévő Néprajzi Múzeum megtekintésére is, ahol a rézműves műhely, a döngölt padlós tornácos ház és azok kellékei árulkodnak az évszázadokkal ezelőtti életről, szokásokról.

 

Aki több napos kirándulást tervez, annak figyelmébe ajánljuk a vár tövében működő turistaszállót, mely ebben a különleges történelmi környezetben ad lehetőséget a pihenésre, feltöltődésre.

 

info: www.kinizsivar.hu

facebook: https://www.facebook.com/kinizsivarnagyvazsony?fref=ts

esemény: https://www.facebook.com/events/804729472915019/