Az ősbemutatónak hosszú folytatása lett. Hányszor kérték fel az Isten pénze megrendezésére? 

A Madách-beli bemutató után néhány évvel Miskolcon rendeztem meg az Isten pénzét, majd a Madách társulata németországi turnéra vitte az előadást. 2008-ban a Győri Nemzeti Színház igazgatójaként ez volt az első ottani rendezésem. Ezt követte egy újabb németországi előadássorozat, ahol már a szereplők fele német, fele magyar volt. S most, 2015-ben Kecskeméten is alkalmam van megrendezni a darabot.


_dwp61321_450x330.png
Fotó: Walter Péter


Változtattak valamit a zenei anyagon?

A Isten pénze zeneileg tökéletes egész: sem hozzátenni, sem elvenni nem kell belőle. Persze a rendezés és a koreográfia mindenütt más, hiszen függ a szereplők karakterétől, a technikai körülményektől. Mindig újra kell gondolni, és elölről kezdeni a munkát, még akkor is, ha felbukkan benne néhány régi szereplő. Ahogy a kecskeméti előadásban is szerepel két olyan színész, akik játszottak a Madách-beli ősbemutatóban. Az egyik a Scrooge-ot alakító Dunai Tamás, aki az ősbemutatón Cratchit-et játszotta, a másik Szerednyey Béla, aki viszont az eredeti előadásban is Marley-t alakította.

Az ősbemutató szereplője volt Cseke Péter, a kecskeméti teátrum igazgatója is.

Ő ?kinőtte? az eredeti szerepét, hiszen ?95-ben Fred-et, Srooge unokaöccsét alakította, aki tulajdonképpen egy nagyra nőtt kamasz. De sok szerep lenne, amelyben Péter most is nagyszerű alakítást nyújthatna?


_awp1348_450x330.png
Fotó: Walter Péter

Mi a történet titka? Dickens 1843-ban írta a Karácsonyi éneket, azóta ez ?A? karácsonyi történet.

Úgy tűnik, nem sokat változott a világ az elmúlt 170 évben. Félrevezető a cím, hiszen egy édes-bús mesét sejtet, pedig egyáltalán nem erről van szó. A Karácsonyi ének megváltástörténet: a darab elején megismerünk egy zsugori vénembert, aki kizárólag az anyagi javakban hisz, s mire a végére érünk, ez a vénember hinni kezd a szeretet hatalmában. Ehhez persze meg kell járnia a maga Canossáját. A Karácsonyi ének azért lehet örökérvényű, mert ez a történet arra emlékeztet bennünket, hogy egész évben karácsony szellemében kellene élnünk.


_dwp5914_450x330.png
Fotó: Walter Péter


Mit jelent a cím? Mi Isten pénze?

A darab végén elhangzik egy dal, amelynek a végén Scrooge kiszórja az ablakon minden vagyonát ? ekkor mondja, hogy ez Isten pénze. A megtérés pillanatában. Komoly történet, de a sok-sok meseszerű elem miatt a gyerekeket és a felnőtteket is képes megszólítani, 10-től 100 éves korig. Tökéletes karácsonyi családi program.


_awp12771_450x656.png
Fotó: Walter Péter


Milyen lesz a előadás látványvilága?

Gyönyörű! Méltó a témához és a történethez. Megelevenedik Dickens korának Londonja, nagyon látványos képekkel, gyönyörű zenével és koreográfiákkal, fantasztikus díszletekkel, jelmezekkel Azt remélem, hogy valamennyi nézőnk számára felejthetetlen élmény lesz.

 

Rákász Judit