9F3A0515
Pintér Adrienn Ada, a Mozsár közösségi média arca

A ?színház újragondolva? mottó nemcsak a Mozsár Műhely darabválasztásában és azok megvalósításában, de izgalmas, újfajta kommunikációval és közönség-közösség építéssel készül az új évadban. Egy gondolati és fizikai közösség megteremtésének céljával, fiatal influencerek bevonásával játékra invitálnak mindenkit: a közönséget, alkotókat csakúgy, mint a barátokat, ismerősöket, de a sajtót és a szakmát is. Céljuk egy olyan véleményvezér csapatot létrehozni, akik bár más műfajban dolgoznak, elkötelezettek a színház és az itt folyó műhelymunka iránt, és rendszeresen népszerűsítik az előadásokat követőik körében. Az ?Ülj le mellém!? koncepció keretén belül a nézőtéren elhelyezett két ikonikus piros székre a közösségi médiában meghirdetett aktivitásokon keresztül lehet jegyeket nyerni, és karöltve színházat nézni kedvenceinkkel. A Mozsár arca a közösségi médiában a 2018/2019-es évadban Pintér Adrienn Ada, aki stílusában, normáiban és szakmaiságában egyezik a Mozsár által képviselt értékekkel.

A Nagymező utcai játszóhely a kommunikációs újítások mellett ebben az évadban is különleges darabokkal bővíti a budapesti színházi kínálatot. Anthony Burgess, a Gépnarancs világhírű írójának népszerű művét, az Egy tenyér ha csattant először mutatják be Magyarországon a fiatal brit drámaíró, Lucia Cox adaptációjában. Janet és Howard Shirley brit munkásházaspár életét áthatja a ?60-as évek ?konzervvilága?. Az előadásban a retro életérzés dominál, ez fogja keretbe az abszurd, tragikomikus történetet. A darab a Mozsár Műhely saját produkciójaként október 5-én debütál Erdeős Anna rendezésében Szabó Erika, Ódor Kristóf és Mohai Tamás előadásában. A színpadi átdolgozásért felelő Lucia Cox a bemutatóra Magyarországra érkezik. Az író, rendező, producer 2013-ban alkalmazta színpadra és rendezte meg az előadást, amelyet még abban az évben New Yorkban is bemutattak.

Lackfi János ?Minden napra egy sztori? elnevezésű, online kalendárium jellegű írásfolyamát Korcsmáros György szerkesztette olyan jelenetfüzérré, amely szórakoztató, tanulságos, és korunk világával szembesít. A Netentúli történetek ? ezt blogozd ki! című darab bemutatója október 26-án lesz Grisnik Petra és Magyar Bálint előadásában. Az előadás a Fugato Orchestra vezetője, Alpár Balázs által megzenésített Lackfi-versekkel válik kerek egésszé.

9F3A0322
Pintér Adrienn Ada és Lackfi János

A Mozsár Műhely erre az évadra is produkciós pályázatot írt ki, amelyre független alkotók, társulatok jelentkezését várták. A megvalósuló előadások a szerelemre, az abszurdra, az önmegvalósításra és az ettől elválaszthatatlan önkeresésre reflektálnak. ?A kis színpadon a kreatív koncepciók megvalósítására számos lehetőség kínálkozik az alkotók számára? ? mondja Megyeri Léna, produkciós vezető. ?Az idei évad különleges bemutatói és a futó produkciók egy igazán sokszínű repertoárt adnak ki, amelyben mindenki találhat kedvére való előadást. Bízunk benne, hogy visszatérő nézőink mellett a harmadik évadban is egyre többen ismerik és szeretik meg a Mozsár Műhely újragondolt színházfelfogását.?

Telihay Péter rendezésében mutatják be novemberben A pandák gyönyörű utazása című darabot Szorcsik Kriszta és Seress Zoltán előadásában. Matei Vi?niec kortárs román drámaíró darabjában két idegen, álmok és valóság határán imbolygó szereplő, egy férfi és egy nő kilenc éjszakán át tartó szürreális és egyre intimebb kapcsolatát ismerhetjük meg. Az előadás a tervek szerint a megszokott térhasználatot is felborítja, és egy elmélyült, mégis abszurdba hajló produkció kerekedik ki belőle.

A szilveszteri bemutató 2018-ban sem marad el, ezúttal Dodo Gombar Ég és nő között című művét láthatjuk Fodor Annamária rendezésében. A színdarab játék a valósággal két csodálatos emberről, akik a teremtéstől az édes megöregedésig kísérik egymást. Fodor Annamária állandó színésznője a Mozsár Műhely produkcióinak, rendezőként ezúttal színpadi mozaikokat képzelt el tizenkét képben, képzőművészeti alkotásokkal összefűzve. A szereplők Kakasy Dóra és Bercsényi Péter.

9F3A0237
Grisnik Petra és Alpár Balázs zeneszerző (Fugato Orchestra)
a Neten túli történetek megzenésített vers egyik betétdalát énekli

Igazi különlegesség a február 14-ei Színésznő a multiban című bemutató, amelyben megismerhetjük a színésznőből call-centeres dolgozóvá váló Mészáros Piroskát. A darab megtörtént eseményeken alapuló, személyes vallomás. A multi-cégek világát és az azokban rejlő színházi helyzeteket bemutató monodráma szövegét Piroska élményei alapján Boronkay Soma írta meg. A humoros korrajzot a filmes alkotó, Spáh Dávid rendezésében láthatjuk, és így biztos, hogy a vizualitás is nagy szerepet kap az előadásban.

A Mozsár Műhely számára fontos a középiskolás korosztály megszólítása, ezért novembertől színházpedagógiai programot indít. A színház elemi hatása és az előadásokhoz kapcsolódó színházpedagógiai programok segítségével közelebb kerülhetnek a fiatalok a színházi előadáshoz. A program lehetőséget teremt arra, hogy a közös gondolkodás és játékok segítségével az előadásokban található, őket is érintő társadalmi problémákkal mélyebben foglalkozzanak. A színházi élmény komplexebbé tehető, a színházat értő és szerető nézőkké válnak a fiatalok. A Mozsárban a Homokember, az Így viszik át és a Karnyóné előadásokhoz lesz elérhető a színházpedagógiai program, melyet Füsi Anna dráma- és színházpedagógus vezet.

A Mozsár Műhely harmadik évadát tehát az előadások és azok népszerűsítése terén is az újszerű gondolatiság és kivitelezés jellemzi.

9F3A0536
Színészek és véleményvezérek vetélkedője: Mohai Tamás, Szabó Erika, Ódor Kristóf,
Tölgyessy Csaba, Schreiter Lilla, Miskovits Márton (balról jobbra)

A futó darabokról


Kortalan Kortárs szépirodalmi performansz: hazai kortárs költők, írók művei és egy kulcstéma alkotnak különleges színházi élményt. Az állandó játszók: Fodor Annamária, Herczeg Adrienn és Járó Zsuzsa. Az est második felében Szily Nóra beszélget egy meghívott vendég közreműködésével. Ebben az évadban a kulcstémák a movies, a foodporn és Disney. A hívószavak alapján izgalmas estekre készülhetünk.

Beszélő levelek: szintén kéthavonta várja majd a nézőket. Az esteken az ország legismertebb színészei és fiatal színésznövendékei olvasnak fel híres vagy kevésbé ismert leveleket, egy-egy közismert személyiség moderálásával.

Így szerettek ők: Nyáry Krisztián műve alapján született előadás Tóth Réka Ágnes átiratában, Erdeős Anna rendezésében. Bakonyi Alexa, Döbrösi Laura és Mohai Tamás íróink és költőink szerelmeinek anekdotáit viszik színpadra, nagy finomsággal és közvetlenséggel, izgalmas, sűrített képekben.

Szomjas férfiak sört isznak helyettem: az E-Mancik Színházi Manufaktúra színésznői előadásában harmincas évei közepén járó nők vallanak az életükben fontos és kevésbé fontos szerepet játszó férfiakról, szexről, gyerekvállalásról, öregedésről, Dobra Mária, Sárközi-Nagy Ilona, Szirmai Melinda és Tarr Judit előadásában, Máthé Zsolt rendezésében.

Terike & Irén: az abszurd budapesti road-movie megtörtént esetet dolgoz fel, amelyben két középkorú nő magát NAV-ellenőrnek kiadva próbált póthajat szerezni egy fővárosi fodrászatban. Főszereplők: Urbanovits Krisztina és Száger Zsuzsanna (KV társulat).

Homokember: ?spirituális lélekutazás? Orosz Ákos átiratában és rendezésében, a főszereplő Patkós Márton. Az előadás egyediségét az újszerű technikai és vizuális elemek adják, amelyekért Biljarszki Maxim felel. Az darabban szerepet kapott még Gyöngy Zsuzsa, Lendvánczky Zoltán és a Kossuth-díjas rendező, Zsótér Sándor is.

100 szóban a város: Nagy Dániel Viktor rendezése és előadása, Szilágyi Csengével kiegészülve. A száz szóban megírt történetekből összeálló előadást a 100 szóban Budapest-projekt ihlette. Az érzelmekben gazdag, rendkívül humoros és érzékletes előadásban a városban élő legkülönfélébb emberek szólalnak meg az előadókon keresztül.

Fotók: Kállai-Tóth Anett