fbpx

Koreográfusverseny Béres András emlékére

20180821094639_01
Debreceni Népi Együttes
Forrás: www.dne1950.hu

A programban a néprajzkutató és kortársai még feldolgozatlan gyűjtéseinek színpadra állított táncait láthatja majd a közönség. A régió néptánccsoportjainak bemutatkozása délelőtt a Csapókerti Közösségi Házban néprajzi szimpóziummal kezdődik. Előadások hangzanak el Béres András munkásságáról, a koreográfiákhoz felhasznált filmekről és azokról a tájegységekről, ahonnan a bemutatott táncok erednek. A versenynek délután a VOKE Egyetértés Művelődési Központ színházterme ad otthont, a produkciókat szakmai zsűri értékeli majd. Az esemény zárásaként az egykori Béres-koreográfiákból összeállított emlékműsorral tisztelegnek a néprajzkutató munkássága előtt.

Béres András eddig feldolgozatlan gyűjtőmunkájára és több más kortárs néprajzkutató anyagaira unokája, Horváth Péter bukkant rá egyetemi disszertációjához végzett kutatása során. A Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetében talált fekete-fehér némafilmeket a helytörténész, kulturális antropológus digitalizálta, így a Hajdúság, Bihar, Nyírség és Szatmár térségében készült felvételeket felhasználva új koreográfiák készültek és készülhetnek a jövőben is.

Az 1928-ban született Béres András néprajzkutató, koreográfus volt a Debreceni Népi Együttes alapítója, művészeti vezetője, a Déri Múzeum egykori igazgatója, a Debreceni Virágkarnevál ötletadója. Nevéhez fűződik a hortobágyi hídi vásár és a lovasnapok elindítása. Néprajzi gyűjtéseit több kötetben jelentette meg, és számos legendás koreográfiát alkotott.

A rovat további cikkei