A komédia nagymestereként elhíresült Carlo Goldoni Chioggiai csetepatéját október 16-ától élvezhetik a Pesti Magyar Színház látogatói. A világhírű vígjáték bonyodalmainak helyszíne egy kis halászfalu főtere, a perlekedés okozója pedig nem más, mint egy szelet sült tök. Először a csipkeverő lányok-asszonyok ugranak egymásnak, majd nemsokára a halászatból hazaérkező férfiak is bekapcsolódnak a veszekedésbe. A történet végére chioggiai nem marad csépelés nélkül, de vajon sikerül a jegyzőnek helyreállítani a békét?

 

Kéri Kitty, az előadás rendezője, Goldoni szavait idézte: ?Semmi sem érdekel jobban, mint az emberi szív.? Az apróságokból felduzzadt konfliktus, az egymásnak feszülő indulatok, és az ehhez vezető szélsőséges lelki folyamatok ábrázolása remek lehetőséget kínál a színészeknek. A kirekesztettség, féltékenység, ármánykodás vagy rosszindulat mindenhol megtalálható a világban. A rendezőnő ennek ellenére ? akárcsak Goldoni ? hisz abban, hogy az ember képes a változásra, nevelhető, és sok-sok bonyodalom után egyszer csak minden jóra fordul.

Nem csak a színészek számára kínál nagyszerű lehetőséget a darab, a társulat és a vendégelőadók munkáját a Berzsenyi Krisztina által megálmodott fantasztikus jelmezek, és hamisítatlan olasz hangulatot felelevenítő díszlet, valamint Frank Róbert a szórakoztató, lendületes koreográfiái teszik teljessé. A mediterrán köntösbe burkolt komédia felfrissült formában várja a közönséget, kellemes kikapcsolódást nyújt családoknak, pedagógusoknak és diákjaiknak, vagy egyszerűen csak a vígjátékok szerelmesinek.

A színdarab ugyanakkor lényeges üzenetet is közvetít: az törékeny emberi érzésekre, az együttérzés kiemelkedő szerepére hívja fel a figyelmet. Zalán János direktor és a Pesti Magyar Színház alkotói számára egyaránt fontos a felelősségteljes társadalmi szerepvállalás, ezért októberben, a mellrák elleni küzdelem hónapjában a színház is csatlakozni szeretne a maga eszközeivel a világméretű akcióhoz. Október 17-én, szombaton, a Chioggiai csetepaté című előadást követően a vígjáték női szereplői a nézői fogadótérben hívják fel a figyelmet a szűrővizsgálat fontosságára, feltűzik a rózsaszín szalagot, és aláírásukkal fejezik ki támogatásukat.