Janika
Janika a Szarvasi Vízi Színházban
Forrás: Facebook

Az idei évad két kiemelt programja a VIII. Magyar Teátrum Nyári Fesztivál és a Cervinus Művészeti Fesztivál lesz. Egy-egy Goldoni-darabbal lép fel a Nemzeti Színház és a beregszászi színház társulata, számos előadás érkezik Békéscsabáról, de többek között a veszprémi, a nyíregyházi és az egri színházak produkcióit is élvezheti majd a közönség.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy amikor 2011-ben még a Békéscsabai Jókai Színház igazgatójaként részt vett a Szarvasi Vízi Színház elindításában, először csak azt remélte, hogy a dél-alföldi régió, majd az egész ország kiemelt eseménye lesz, később pedig sikerült még tovább tárni a kapukat, és ma már határon túlról is érkeznek fellépők és látogatók is.

19577185_1725638247465189_1796714268167175990_o
Előadás a Szarvasi Vízi Színházban
Forrás: Facebook

?Ez a siker a helyi önkormányzat, a szarvasi Cervinus Teátrum, a Békéscsabai Jókai Színház és a Magyar Teátrumi Társaság közötti, példaértékű együttműködésnek köszönhető? ? tette hozzá Fekete Péter, aki a Kultúra.hu kérdésére azt is elmondta, hogy kultúráért felelős államtitkárként más minőségben kell megítélnie a Szarvasi Vízi Színház működését, mint annak idején színházigazgatóként, de így is azt látja, hogy ez ma Magyarország legmeghatározóbb nyári szabadtéri színháza.

?A Szarvasi Vízi Színház jó példa lehet az országban működő más szabadtéri színházak vagy olyan önkormányzatok számára, amelyek szintén szabadtéri színház létrehozását tervezik. Szarvas ma már azért is kedvelt úti cél, mert a városban a nyár minden napján van valamilyen izgalmas kulturális program. Ráadásul ezeknek a programoknak a nagy része ingyenesen látogatható, és a szórakoztató előadások mellett lehetőség van a komolyabb programokon, verses, beszélgetős esteken való részvételre is? ? hangsúlyozta. Hozzátette: hogy a Szarvasi Vízi Színház kiváló példa a fenntartható, nonprofit működésre.

szarvasi
Szarvasi Vízi Színház
Forrás: Facebook

?Nem tartanám jó megoldásnak, ha az ingyenes előadásokat közpénzből hoznák létre. Az itteni működésben pont az a csodálatos, hogy a nagyobb előadások bevételeiből finanszírozzák az ingyenes programokat, például egy-egy verses estet? ? tette hozzá.

Seregi Zoltán, a Szarvasi Vízi Színház művészeti vezetője és a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója kérdésünkre elmondta, hogy a program részét képező VIII. Magyar Teátrum Nyári Fesztivál műsorának összeállításakor a szakmai szempontok mellett a szarvasi színpad adottságait is figyelembe kell venni.

?Éppen ezért nagyon nagy öröm számunka, hogy ebben az évben először sikerült a Nemzeti Színház egyik előadását is a programba illeszteni. Ezt korábban sajnos a speciális technikai igények miatt nem tudtuk megvalósítani, most azonban Carlo Goldoni Házasság Palermóban című darabját Szarvason is megtekinthetik majd az érdeklődők? ? hangsúlyozta.

hazassag
Házasság Palermóban
Forrás: Nemzeti Színház

Dr. Dósa Zsuzsa, a Cervinus Teátrum művészeti igazgatója elmondta, hogy a július 11. és 24. között megrendezendő Cervinus Művészeti Fesztiválra szlovák nemzetiségi programokkal is készülnek, hiszen Békés megyében a mai napig sok szlovák él. Emellett összművészeti fesztiválként a lehető legkülönbözőbb programoknak adnak majd teret.

?Különösen fontos számunkra, hogy a helyi művészeti csoportok is bemutatkozhassanak, így többek között szarvasi zenekarok is színpadra lépnek majd? ? tette hozzá.

A Szarvasi Vízi Színházban a Jókai Színház és a Cervinus Teátrum művészei mellett fellép többek között Kautzky Armand, Détár Enikő, Gregor Bernadett, Koltai Róbert és Vándor Éva is. Az évad részletes programja megtekinthető a viziszinhaz.hu oldalon.